Populariteit opleidingen in de bouw stijgt

2 June, 2023
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

De afgelopen jaren was het een hele opgave om een timmerman of schilder te vinden voor klussen in en rondom het huis. Er waren simpelweg niet genoeg vakmensen beschikbaar. Maar nu is er plotseling een overvloed aan aanmeldingen voor mbo-opleidingen in deze beroepen. Toch blijft het de vraag of al deze nieuwe studenten straks ook daadwerkelijk een baan kunnen vinden.

Razend populair

Komend schooljaar zitten de schoolbanken van de opleidingen in de bouw bomvol. Bij een aantal ROC’s zijn er bijvoorbeeld voor de opleiding timmerman wel 40% meer aanmeldingen dan afgelopen jaren. Naast timmerman zijn ook andere opleidingen in de techniek en bouw in populariteit gestegen. Positief nieuws voor de branche, die in de afgelopen jaren kampte met tekorten aan o.a. schilders en timmerlieden. Met deze nieuwe aanwas zullen die tekorten snel verholpen worden.

Stikstof

Helaas zijn door de recente ontwikkelingen rondom stikstof toch twijfels over of er in de toekomst genoeg banen zullen zijn voor al deze nieuwe werknemers. Volgens een recent rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stagneert de werkgelegenheid in de bouwsector als gevolg van de stikstofproblematiek en stilgelegde of geannuleerde projecten. 

Tekorten aan werknemers

Nog maar twee jaar geleden had de bouwsector enorm veel moeite om driekwart van hun vacatures te vervullen. Hierdoor ontstonden lange wachttijden en soms werden projecten zelfs afgewezen of geannuleerd. Het tekort aan personeel was een gevolg van de bouwcrisis tussen 2008 en 2012. Veel bouwvakkers verloren toen hun baan vanwege grote hoeveelheden faillissementen. Niet iedereen keerde daarna terug naar hun oude vakgebied.

Hoopvolle ontwikkeling

Zowel de bouwsector als de mbo’s hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het binnenhengelen van jongeren. Als je meeneemt dat het aantal mbo-studenten sinds 2019 in totaal is afgenomen, kan je wel stellen dat dat gelukt is. Al met al is dit een hoopvolle ontwikkeling voor de toekomst in de bouw. 

Werken in de bouw?

Wil jij ook een baan als stoere timmerman of schilder? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Al onze vacatures in de bouw vind je in ons vacatureoverzicht. Zie je niet direct iets wat bij je past of spreek je liever direct met een van onze consultants? Laat dan je gegevens achter in het contactformulier en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op! 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.