Timmerman vacatures

Gebarentaal verplicht op elke Nederlandse bouwplaats

Publicatiedatum 31 januari 2024
Wijzigingsdatum 28 maart 2024

Voor de veiligheid op de Nederlandse bouwplaatsen is het verplicht dat er gebarentaal gesproken wordt. Doordat er vele verschillende nationaliteiten en uiteenlopende talen aanwezig zijn komen frustraties en irritaties door miscommunicaties vaak voor. Daarnaast is een bouwplaats een plek met veel lawaai en andere afleidende gebeurtenissen waardoor deze communicatiemethode zeer geschikt uit zou kunnen pakken.

Bouwspraak

In samenwerking van werkgevers- en werknemersorganisaties is er een nieuwe taal bedacht die toepasselijk is voor op de bouwplaats. Deze nieuwe taal heeft de naam ‘Bouwspraak’ gekregen. Deze nieuwe taal bestaat uit 25 verschillende gebaren gerelateerd aan de bouw. Daarnaast heeft het als doel minder dodelijke ongevallen te hebben op de werkvloer. Bouwspraak gaat dan ook verplicht worden voor alle werkenden in de bouw.  

Vakbonden

De vakbonden zijn blij met dit nieuwe initiatief omdat problemen met de communicatie een terugkerend probleem is in deze branche. Veel van de bouwvakkers spreken geen Engels, Duits of Nederlands wat de communicatie moeilijk maakt. Daarnaast is de bouwplaats een plek met veel luide apparaten en handelingen plaatsvinden en ook nog is in en gevaarlijke omgeving is. Hierdoor ontstaan er spraak barrières tussen de vaklieden wat leidt tot misverstanden en ongelukken.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Timmerman en heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier