Timmerman vacatures

Goed presterende bouwvakkers beter belonen

Publicatiedatum 31 januari 2024
Wijzigingsdatum 28 maart 2024

Uit onderzoek van het Economisch instituut voor de Bouw (EIB) zijn resultaten naar voren gekomen van positieve gevolgen voor het belonen van bouwvakkers wanneer ze goed presteren. Met een beter beloningsbeleid in de bouwsector zullen bedrijven die last hebben van een tekort aan personeel makkelijker nieuw personeel moeten kunnen vinden en huidig personeel gemotiveerder ter werk gaan.

Belonen naar aanleiding van prestaties

Na een gesprek met Taco van Hoek van het (EIB) met de BNR kwamen ze samen tot de conclusie dat zowel werkgever als werknemer vinden dat er in deze sector te weinig beloond wordt aan de hand van prestaties. De werkgevers willen wel meer de prestaties van werknemers belonen, maar vinden tot nu toe de saamhorigheid tussen werknemers belangrijker. Het saamhorigheidsgevoel wordt aangetast als bijvoorbeeld twee timmermannen precies hetzelfde werk verrichten, maar de één meer betaald krijgt dan de ander. Daarentegen ligt dit standpunt wel anders bij de werknemers zelf. Zij vergelijken zichzelf met collega’s en kunnen zien wie er efficiënt zijn met hun werk en wie niet. Hierbij is het voor diegene die harder werken niet eerlijk dat ze evenveel betaald krijgen als hun langzamere collega. Er moet een manier komen om een tussenweg te kunnen vinden tussen werkgever en werknemer.

Gemotiveerder

In de huidige markt is het voor bouwbedrijven moeilijk om nieuw personeel te vinden en daar kan belonen voor goede prestaties van werknemers een oplossing voor zijn. Dit stimulans zorgt er niet alleen voor dat de huidige werknemers beter hun best doen, maar ook dat nieuwe kandidaten zich meer aangetrokken zullen voelen om bij het bedrijf te komen werken. Door de werknemers te belonen zullen ze meer gemotiveerd zijn om hard te werken en daarnaast is het ook gunstig voor de aanvoer van nieuw personeel.

“Niet alle werknemers kunnen zo na de opleiding te werk gaan in de bouwsector dus zal er terrein gewonnen moeten worden vanuit andere sectoren”, aldus Taco van Hoek. Vanuit betere arbeidsverhoudingen wordt er gehoopt mensen van andere sectoren over te halen om te gaan werken in de bouwsector.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Timmerman en heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier