Werken als Timmerman

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Timmerman vacatures.

Timmerman is één van de belangrijkste beroepen in Nederland. Zonder timmerlieden zouden wij geen huizen hebben om in te wonen, geen kantoren om in te werken en geen cafés om gezellig een drankje in te doen. Kortom, zonder timmerlieden zou Nederland kaal en onbebouwd zijn. Daarom word je als goede Timmerman ook enorm gewaardeerd. Als je goed werk levert, heeft de opdrachtgever daar vaak nog jaren profijt van. Je hebt als Timmerman bepaalde kwaliteiten nodig: nauwkeurigheid, hard kunnen werken, probleemoplossend denken én oog voor detail. Als je deze kwaliteiten beheerst, ben je een heel eind op weg als Timmerman. Misschien lijkt het je leuk om Timmerman te worden, maar zit je nog met veel vragen. Vragen zoals: waar moet je als Timmerman goed in zijn? Wat zijn de mogelijkheden in de timmerbranche? Hoe kun je verschillende timmerfuncties bekleden? En nog veel meer vragen. Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Ben je niet op zoek naar antwoorden, maar alleen geïnteresseerd in Timmerman vacatures? Bekijk dan snel al onze vacatures.

Timmerman worden

Om een timmerman te worden moet je een vakopleiding volgen, hier leer je alle belangrijke vaardigheden om je werk goed uit te kunnen voeren. Deze vakopleidingen verschillen van niveau. Op welk niveau je start hangt af van welke opleiding je al hebt afgerond en hoever je doorleert bepaal je zelf. Er zijn vier verschillende opleidingsniveaus die wij hieronder uitlichten.

 • Niveau 1
  Als je geen opleiding hebt afgerond zal je beginnen met de opleiding bouw en infra, dit is een niveau 1 opleiding. Hier zitten verder ook geen toelatingseisen aan vast.

 • Niveau 2
  Na de opleiding bouw en infra kan je doorstromen naar de opleiding timmerman 2, dit is niveau 2. Wanneer je al een vmbo-diploma bezit zal je op dit niveau beginnen in plaats van niveau 1.

 • Niveau 3
  De niveau 3 opleiding Allround Timmerman volgt na de Timmerman 2 opleiding. Voor deze opleiding moet je dan ook de opleiding Timmerman op niveau 2 hebben afgerond. Tijdens deze opleiding zal je ook een discipline kiezen waarop je jezelf kan focussen.

 • Niveau 4
  Als laatste niveau kan je voor een opleiding niveau 4 kiezen. Hier zal je je nog meer specialiseren. Het is ook mogelijk hierna door te stromen naar het hbo.

Opleiding

Om een goede Timmerman te worden, is het volgen van een opleiding aan te raden. Er zijn drie smaken voor het volgen van een opleiding in een BBL of BOL constructie. Tijdens deze opleidingen ben je al veel in de praktijk aan het werk, want daar leer je nou eenmaal het meest. Meestal word je ook al betaald gedurende dit praktijk leer/werk traject. Dit zijn de drie smaken:

 • BBL opleiding
  BBL staat voor een opleiding via een Beroeps Begeleidende Leerweg. BBL-leerlingen gaan meestal één dag per week naar school en werken daarnaast vier dagen bij een leerbedrijf (8 uur per dag).

 • Voltijd BOL
  Voltijd BOL staat voor een opleiding via een Beroeps Opleidende Leerweg. BOL-leerlingen zitten meerdere dagen per week op school, er is wel een stage nodig bij een bouw/aannemers- of timmerbedrijf om ervaring in de praktijk op te doen.

 • Deeltijd BOL
  Deeltijd BOL staat voor een opleiding via een Beroeps Opleidende Leerweg. Leerlingen studeren in deeltijd en er kan er naast de opleiding ook gewerkt worden bij een bouw/aannemers- of timmerbedrijf om ook de nodige praktijkervaring op te doen.
Werken als Timmerman

Competenties

Als je als Timmerman succesvol wilt zijn, dan hebben wij inmiddels een goed beeld van wat je in huis moet hebben. Door de jaren heen hebben wij duizenden Timmermannen voorbij zien komen met wisselend succes. Een aantal competenties waar je in ieder geval over zou moeten beschikken zijn in onze ogen:

 • Je moet probleemoplossend kunnen denken
 • Klant- en resultaatgericht werken
 • Goed kunnen samenwerken met andere bouwvakkers/timmermannen
 • Nauwkeurig te werk gaan, zeker in de afrondende fase van een project
 • Oog voor detail hebben en creatief zijn

Timmermanfuncties

Als Timmerman kun je verschillende functies uitvoeren. Hieronder benoemen we de meest voorkomende timmermanfuncties en de bijbehorende werkzaamheden.

 • Voorman
  De Voorman is de leider van het bouwproject. Om deze functie te beoefenen moet je met iedereen goed om kunnen gaan, verantwoordelijkheidsgevoel hebben en collega’s kunnen begeleiden. Deze vaardigheden zal je als voorman gaan gebruiken bij het begeleiden en aansturen van bouwprojecten. Je bent als voorman ook de schakel tussen de werknemers van het bouwproject en de opdrachtgever. Als jij een slechte uitstraling hebt straal je dat dus uit over de rest van je collega’s. Naast je leidinggevende functie heb je als voorman vaak ook nog een meewerkende functie. In deze functie zal je bezig zijn met diverse timmerwerkzaamheden. Dit is afhankelijk van de soort klus, moet je meubelsmaken, interieurs bouwen of een houtskelet in elkaar zetten?

 • Allround timmerkracht / Allround Timmerman
  De Allround Timmerkracht is een populaire functie bij bedrijven in de timmer- en bouwsector. In deze functie ben je niet alleen bezig met uitvoerende taken maar ook met het begeleiden van collega’s en communiceren met de klant. Als Allround Timmerkracht heb je brede kennis van het timmervak en kun je zelfstandig taken uitvoeren. Een Allround Timmerkracht kan er ook voor kiezen om zich verder te specialiseren in vakgebieden zoals, Meubelmaker of Machinaal Houtbewerker. Om een Allround Timmerkracht te worden moet je een opleiding Timmerman 2 en Timmerman 3 hebben afgerond.

 • Timmerman 2
  Om jezelf een Timmerman te kunnen noemen moet je eerst Timmerman 2 worden. Een Timmerman 2 heeft de vaardigheden van een Timmerman geleerd. Je kan dan zelfstandig werken aan de opdracht of taken die zijn gegeven en daarom zal je ook niet constant onder toezicht staan. In tegenstelling tot een Timmerman niveau 1 zal een Timmerman niveau 2 niet alleen maar bezig zijn met assisteren maar ook met zijn eigen timmerwerkzaamheden zoals, houtbewerken, aftimmeren en het gebruik van gereedschap. Je moet voor deze functie een Timmerman niveau 2 diploma hebben behaald.

 • Timmerman 1
  Wanneer je Timmerman wilt worden en niet eerder een opleiding hebt afgerond moet je starten als Timmerman niveau 1. In deze functie leer je als toekomstig Timmerman het assisteren van collega’s en de basisvaardigheden van het vak. Als Timmerman 1 zal je vooral bezig zijn met het voorbereiden van timmerwerkzaamheden en het bieden van assistentie rondom het bouwproject. Als Timmerman 1 werk je altijd onder toezicht en krijg je precieze aanwijzingen hoe en wat er uitgevoerd moet worden. Om Timmerman 1 te worden moet je de mbo-opleiding Assistent Bouw en Infra niveau 1 volgen.

Werkzaamheden

De werkzaamheden variëren afhankelijk van het type project en de fase van de bouw, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:

 • Maatvoering en planning
  Als Timmerman begin je vaak met het bestuderen van bouwtekeningen, het bepalen van de benodigde materialen en het maken van nauwkeurige metingen om ervoor te zorgen dat de constructie volgens plan verloopt.

 • Houtbewerking
  Hout zagen, snijden, schaven en vormgeven om de benodigde onderdelen te creëren voor bouwconstructies, zoals wanden, vloeren, daken, deuren, ramen, trappen en andere houten elementen.

 • Constructie
  Als Timmerman ben je betrokken bij de feitelijke bouw van structuren. Je monteert houten onderdelen, voert timmerwerk uit en zorgt ervoor dat alles stevig en volgens specificaties wordt gebouwd.

 • Reparatie en renovatie
  Als Timmerman voer je reparaties uit aan bestaande houten structuren en kun je ook betrokken zijn bij renovatieprojecten, waarbij oude onderdelen worden vervangen of hersteld.

 • Installatie van interieur- en exterieurelementen
  Dit omvat het plaatsen van deur- en raamkozijnen, het installeren van lambrisering, plinten, en andere interieur- en exterieurafwerkingen.

 • Afwerking
  Afwerkingswerkzaamheden uitvoeren om producten een gepolijste uitstraling te geven en ze te beschermen.

 • Samenwerken met andere bouwprofessionals
  Als Timmerman werk je vaak samen met andere bouwvakkers, zoals metselaars, loodgieters en elektriciens, om ervoor te zorgen dat alle bouwactiviteiten goed op elkaar aansluiten.
Werk als Timmerman

Disciplines

Meestal werkt een Timmerman niet lang op dezelfde plaats. Als een bouwproject af is begint de volgende alweer. Hier een aantal voorbeelden van werkplaatsen waar je als Timmerman aan het werk zou kunnen gaan:

 • Nieuwbouw
  Als Timmerman kan je bij nieuwbouwprojecten werken, hier zal je bezig zijn met de houtskeletten van huizen in elkaar zetten en het afwerken van kozijnen, vloeren en deuren.

 • Restauratie
  Een andere werkplaats waar je kan werken is een huis of pand dat gerestaureerd moet worden, dit kan voor een particulier zijn of in dienst bij een aannemersbedrijf.

 • Meubelindustrie
  Ook is het mogelijk om in de meubelindustrie aan het werk te gaan. Hier schets je houten meubels en houten interieurs en zet je ze ook in elkaar.

Salaris Timmerman

Het salaris van een Timmerman verschilt heel erg, doordat Timmermannen met meer ervaring ook meer verdienen dan een Timmerman met minder ervaring. Gemiddeld verdienen Timmermannen tussen de tussen € 1.630 en € 3.399 bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van leeftijd, functie en ervaring. Ook maakt het een groot verschil of je als Timmerman in loondienst werkt, of dat je een zzp-er bent. De laatstgenoemde verdient over het algemeen een stuk meer dan de eerstgenoemde, maar er zitten ook zeker een aantal haken en ogen aan het werken als zzp Timmerman v.w.b. risico's, verantwoordelijkheden en aantal uren werk. Denk hier goed over na voordat je ervoor kiest om als zzp Timmerman aan de slag te gaan (hier moet je wel het type voor zijn).

Zzp of loondienst?

Als Timmerman kun je voor een baas bij een bouwbedrijf werken of je kunt ervoor kiezen om aan de slag te gaan als zelfstandig timmerman. De keus is in de meeste gevallen ook grotendeels afhankelijk of je de juiste ervaring hebt en de verantwoordelijkheid kunt dragen om zelfstandig aan de slag te gaan. Ook is je netwerk belangrijk om zelf aan werk te komen. Als je de juiste ervaring en het netwerk niet hebt, dan is een keuze om aan de slag te gaan als timmerman in dienst een logische.

 • Timmerman in dienst
  Als Timmerman in dienst zal je meestal werken voor bedrijven in de bouw-, meubel- en timmerindustrie. Hier zal je vanuit het bedrijf waar je in dienst bent opdrachten uitvoeren, vaak in samenwerking met andere timmerlieden. Tls timmerman in dienst val je onder het CAO Bouw & Infra (voorheen CAO Bouwnijverheid).

 • Zelfstandig Timmerman (ZZP’er) worden
  Het is als Timmerman ook mogelijk om voor jezelf te beginnen als zelfstandige zonder personeel, zzp’er dus. Hier zitten voordelen aan maar ook enkele nadelen. Hieronder hebben wij enkele van deze voor- en nadelen neergezet:

Voordelen Zelfstandig Timmerman (ZZP)

 • Baas over eigen tijd, als zzp’er kan je volledig zelfstandig bepalen hoeveel en hoe vaak je werkt. Ook kan je als zzp’er zelf kiezen wat voor werk je doet. Dus als je een hekel hebt aan bepaalde soort klussen kan je ervoor kiezen om deze niet aan te nemen.
 • Als zzp’er heb je meestal een hoger uurloon dan mensen in loondienst.
 • Wanneer je zzp’er bent kan je aanspraak maken op bepaalde belastingvoordelen. MKB-winst vrijstelling valt hier bijvoorbeeld onder net zoals zelfstandigenaftrek.

Nadelen Zelfstandig Timmerman (ZZP)

 • Als zzp’er ben jezelf verantwoordelijk voor zaken zoals verzekeringen en gereedschap.
 • Zelf ben je verantwoordelijk voor ziektedagen, vakantiedagen en ander kosten die normaal door een werkgever worden vergoed of geregeld.

Risico's

Aan het werk van een Timmerman zitten bepaalde risico’s vast. Dit komt omdat het fysiek werk is. Je moet voorkomen overbelast te raken, dit kan door de juiste maatregelen te nemen. Het dragen van de juiste uitrusting, zorgen dat de werkplaats schoon en overzichtelijk is en het maken en houden aan duidelijke afspraken zijn allemaal nodig om je eigen veiligheid en die van je collega’s te garanderen.

VCA certificaat

Om te leren hoe je als Timmerman je aan de veiligheidsregels en de milieuvoorwaarden kan houden is het behalen van je VCA certificaat belangrijk. Er zijn verschillende soorten VCA certificaten en diploma's. Meest voorkomende als Timmerman is het VCA-B diploma, het is belangrijk om deze te behalen. Veel bedrijven zullen hier namelijk om vragen als je er op sollicitatiegesprek bent, omdat het laat zien dat je veilig kunt werken op een risicovolle omgeving als een bouwplaats. Op bouwplaatsen waar een VCA verplicht is geldt dat je als medewerker een VCA Basis moet hebben, anders mag je hier niet werken. Als leidinggevende moet je een VOL-VCA hebben. Hier zitten extra eisen aan vast.

Vacatures

Op TimmermanVacature.nl hebben wij veel actuele Timmerman vacatures door heel Nederland staan. Ben jij nou op zoek naar een functie als Timmerman en zie jij het al voor je om voor een leuke opdrachtgever te werken aan de mooiste projecten? Bekijk dan eens onze vacatures voor een baan als Timmerman, het liefst zoveel mogelijk bij jou in de buurt. Bekijk nu ons aanbod aan Timmerman vacatures.

Timmerman weetjes

Het Timmervak is een mooi vak en ook een heel oud vak. Een vak wat je niet zomaar uit kunt voeren, maar waarvoor je echt wel iets in je mars moet hebben. Wist jij dit al van dit mooie beroep?

 • De meeste timmerbedrijven zijn eenmansbedrijven
 • Timmerman is één van de oudste beroepen ter wereld
 • Er is bewijs gevonden van timmerwerkzaamheden van meer dan 7000 jaar oud

Timmerman gezocht!

Ben jij op zoek naar werk als Timmerman, dan zijn er genoeg kansen, want er staan genoeg Timmerman vacatures open. Bekijk ze bij al onze vacatures in de timmerbranche. Staat hier geen passende Timmerman vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan Timmerbedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze bedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!