Timmerman

Werken als timmerman, een vak apart


Timmerman is één van de belangrijkste beroepen in Nederland. Zonder timmerlieden zouden wij geen huizen hebben om in te wonen, geen kantoren om in te werken en geen cafés om gezellig een drankje in te doen. Kortom, zonder timmerlieden zou Nederland kaal en onbebouwd zijn. Daarom word je als goede timmerman ook enorm gewaardeerd. Als je goed werk levert, heeft de opdrachtgever daar vaak nog jaren profijt van.

Je hebt als timmerman bepaalde kwaliteiten nodig: nauwkeurigheid, hard kunnen werken, probleemoplossend denken én oog voor detail. Als je deze kwaliteiten beheerst, ben je een heel eind op weg als timmerman. Waar moet je als timmerman goed in zijn? Wat zijn de mogelijkheden in de timmerbranche? Hoe kun je verschillende timmerfuncties bekleden? Dat en meer vind je op deze pagina. 

Houtskelet opzetten

 

Timmerman worden?

 

Om een timmerman te worden moet je een vakopleiding volgen, hier leer je alle belangrijke vaardigheden om je werk goed uit te kunnen voeren. Deze vakopleidingen verschillen van niveau. Op welk niveau je start hangt af van welke opleiding je al hebt afgerond en hoever je doorleert bepaal je zelf. Hieronder staan de verschillende opleidingsniveaus.
 

•    Niveau 1
Als je geen opleiding hebt afgerond zal je beginnen met de opleiding bouw en infra, dit is een niveau 1 opleiding. Hier zitten verder ook geen toelatingseisen aan vast.

•    Niveau 2
Na de opleiding bouw en infra kan je doorstromen naar de opleiding timmerman 2, dit is niveau 2. Wanneer je al een VMBO-diploma bezit zal je op dit niveau beginnen in plaats van niveau 1.

•    Niveau 3
De niveau 3 opleiding Allround Timmerman volgt na de Timmerman 2 opleiding. Voor deze opleiding moet je dan ook de opleiding Timmerman op niveau 2 hebben afgerond. Tijdens deze opleiding zal je ook een discipline kiezen waarop je jezelf kan focussen.

•    Niveau 4
Als laatste niveau kan je voor een opleiding niveau 4 kiezen. Hier zal je je nog meer specialiseren. Het is ook mogelijk om door te stromen naar het HBO hierna.

   

Timmermanfuncties

 

Als timmerman kun je verschillende functies uitvoeren. Hieronder benoemen we de meest voorkomende timmermanfuncties en de bijbehorende werkzaamheden.

•    Voorman
De voorman is de leider van het bouwproject. Om deze functie te beoefenen moet je met iedereen goed om kunnen gaan, verantwoordelijkheidsgevoel hebben en collega’s kunnen begeleiden. Deze vaardigheden zal je als voorman gaan gebruiken bij het begeleiden en aansturen van bouwprojecten. Je bent als voorman ook de schakel tussen de werknemers van het bouwproject en de opdrachtgever. Als jij een slechte uitstraling hebt straal je dat dus uit over de rest van je collega’s. Naast je leidinggevende functie heb je als voorman vaak ook nog een meewerkende functie. In deze functie zal je bezig zijn met diverse timmerwerkzaamheden. Dit is afhankelijk van de soort klus, moet je meubelsmaken, interieurs bouwen of een houtskelet in elkaar zetten? 

•    Allround timmerkracht / Allround timmerman
De Allround timmerkracht is een veel gevraagde functie bij bedrijven in de timmer- en bouwsector. In deze functie ben je niet alleen bezig met uitvoerende taken maar ook met het begeleiden van collega’s en communiceren met de klant. Als allround timmerkracht heb je brede kennis van het timmervak en kan je zelfstandig taken uitvoeren. Een allround timmerkracht kan er ook voor kiezen om zich verder te specialiseren in vakgebieden zoals, meubelmaker of machinaal houtbewerker. Om een Allround timmerkracht te worden moet je een opleiding timmerman 2 en timmerman 3 hebben afgerond

•    Timmerman 2
Om jezelf een timmerman te kunnen noemen moet je eerst timmerman 2 worden. Een timmerman 2 heeft de vaardigheden van een timmerman geleerd. Je kan dan zelfstandig werken aan de opdracht of taken die zijn gegeven en daarom zal je ook niet constant onder toezicht staan. In tegenstelling tot een timmerman niveau 1 zal een timmerman niveau 2 niet alleen maar bezig zijn met assisteren maar ook met zijn eigen timmerwerkzaamheden zoals, houtbewerken, aftimmeren en het gebruik van gereedschap. Je moet voor deze functie een timmerman niveau 2 diploma hebben behaald.

•    Timmerman 1
Wanneer je timmerman wilt worden en niet eerder een opleiding hebt afgerond moet je starten als timmerman niveau 1. In deze functie leer je als toekomstig timmerman het assisteren van collega’s en de basisvaardigheden van het vak. Als timmerman 1 zal je vooral bezig zijn met het voorbereiden van timmerwerkzaamheden en het bieden van assistentie rondom het bouwproject. Als timmerman 1 werk je altijd onder toezicht en krijg je precieze aanwijzingen hoe en wat er uitgevoerd moet worden. Om timmerman 1 te worden moet je de MBO-opleiding Assistent Bouw en Infra niveau 1 volgen.

Dakkapel plaatsen

 

Werken als timmerman

 

Als timmerman kun je voor een baas bij een bouwbedrijf werken of je kunt ervoor kiezen om aan de slag te gaan als zelfstandig timmerman. De keus is in de meeste gevallen ook grotendeels afhankelijk of je de juiste ervaring hebt en de verantwoordelijkheid kunt dragen om zelfstandig aan de slag te gaan. Ook is je netwerk belangrijk om zelf aan werk te komen. Als je de juiste ervaring en het netwerk niet hebt, dan is een keuze om aan de slag te gaan als timmerman in dienst een logische.

•    Timmerman in dienst 
Als timmerman in dienst zal je meestal werken voor bedrijven in de bouw-, meubel- en timmerindustrie. Hier zal je vanuit het bedrijf waar je in dienst bent opdrachten uitvoeren, vaak in samenwerking met andere timmerlieden. Als timmerman in dienst val je onder het CAO Bouw & Infra (voorheen CAO Bouwnijverheid). 

•    Zelfstandig timmerman (ZZP’er) worden
Het is als timmerman ook mogelijk om voor jezelf te beginnen als zelfstandige zonder personeel, zzp’er dus. Hier zitten voordelen aan maar ook enkele nadelen. Hieronder hebben wij enkele van deze voor- en nadelen neergezet: 
 

Voordelen zelfstandig timmerman (ZZP)

•    Baas over eigen tijd, als zzp’er kan je volledig zelfstandig bepalen hoeveel en hoe vaak je werkt. 
•    Ook kan je als zzp’er zelf kiezen wat voor werk je doet. Dus als je een hekel hebt aan bepaalde soort klussen kan je ervoor kiezen om deze niet aan te nemen. 
•    Als zzp’er heb je meestal een hoger uurloon dan mensen in loondienst.
•    Wanneer je zzp’er bent kan je aanspraak maken op bepaalde belastingvoordelen. MKB-winst vrijstelling valt hier bijvoorbeeld onder net zoals zelfstandigenaftrek. 

Nadelen zelfstandig timmerman (ZZP)

•    Als zzp’er ben jezelf verantwoordelijk voor zaken zoals verzekeringen en gereedschap.
•    Zelf ben je verantwoordelijk voor ziektedagen, vakantiedagen en ander kosten die normaal door een werkgever worden vergoed of geregeld. 
     Deze voor- en nadelen moeten goed overwogen worden voordat je zzp’er wordt. 

   

Timmerman disciplines

 

Meestal werkt een timmerman niet lang op dezelfde plaats. Als een bouwproject af is begint de volgende alweer. Hier een aantal voorbeelden van werkplaatsen waar je als timmerman aan het werk zou kunnen gaan:

•    Nieuwbouw
Als timmerman kan je bij nieuwbouwprojecten werken, hier zal je bezig zijn met de houtskeletten van huizen in elkaar zetten en het afwerken van kozijnen, vloeren en deuren.

•    Restauratie
Een andere werkplaats waar je kan werken is een huis of pand dat gerestaureerd moet worden, dit kan voor een particulier zijn of in dienst bij een aannemersbedrijf.

•    Meubelindustrie
Ook is het mogelijk om in de meubelindustrie aan het werk te gaan. Hier schets je houten meubels en houten interieurs en zet je ze ook in elkaar.

Timmerman aan het werk

 

Risico’s van werken als timmerman

 

Aan het werk van een timmerman zitten bepaalde risico’s vast. Dit komt omdat het fysiek werk is. Je moet voorkomen overbelast te raken, dit kan door de juiste maatregelen te nemen. Het dragen van de juiste uitrusting, zorgen dat de werkplaats schoon en overzichtelijk is en het maken en houden aan duidelijke afspraken zijn allemaal nodig om je eigen veiligheid en die van je collega’s te garanderen. 

 

VCA certificaat timmerman 

 

Om te leren hoe je als timmerman je aan de veiligheidsregels en de milieuvoorwaarden kan houden is het behalen van je VCA certificaat belangrijk. Er zijn verschillende soorten VCA certificaten en diploma's. Meest voorkomende als timmerman is het VCA-B diploma, het is belangrijk om deze te behalen. Veel bedrijven zullen hier namelijk om vragen als je er op sollicitatiegesprek bent, omdat het laat zien dat je veilig kunt werken op een risicovolle omgeving als een bouwplaats. Op bouwplaatsen waar een VCA verplicht is geldt dat je als medewerker een VCA Basis moet hebben, anders mag je hier niet werken. Als leidinggevende moet je een VOL-VCA hebben. Hier zitten extra eisen aan vast.

 

Wist je dit al over de timmerbranche?

 

•  De meeste timmerbedrijven zijn eenmansbedrijven.

•  Timmerman is één van de oudste beroepen ter wereld.

•  Er is bewijs gevonden van timmerwerkzaamheden van meer dan 7000 jaar oud.

 
Onze socials
Vacatures, carriereadvies & meer
TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.