Timmerman vacatures

Asbest minder gevaarlijk dan gedacht

Publicatiedatum 31 januari 2024
Wijzigingsdatum 28 maart 2024

Asbest is niet zo gevaarlijk als vaak wordt gedacht. Dit blijkt uit recent onderzoek van onder andere TNO en de Universiteit Utrecht. Het werken, wonen en verwijderen wordt vaak gezien als een gevaarlijke klus waarvoor veel veiligheidsmaatregelen genomen worden. Nu blijkt dat dit in veel gevallen niet noodzakelijk is.

Onderzoek

Woningcorporaties Talis, Woonbron en Mitros hebben samen met de branchevereniging een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat het huidige beschermingsbeleid tegen de blootstelling aan asbest niet realistisch is in verhouding tot de kosten. Bij het huidige beleid worden er altijd beschermingsmaatregelen genomen wanneer er asbest aanwezig is, zelfs zonder kans op contact of gevaar op inademen. Na de conclusies van het onderzoek pleiten de woningcorporaties nu voor een meer gerichte oplossing voor het huidige asbestbeleid, waar meer gekeken wordt naar wat doeltreffend is en waar tegelijkertijd geen onnodige kosten voor gemaakt hoeven worden.

Geen verandering voor bedrijven

Dit nieuwe onderzoek zal vooralsnog niet veel veranderen voor bedrijven die dagelijks asbest verwijderen bij cliënten. Daarvoor zullen de regels streng blijven door de gezondheidsrisico’s die het in inademen en in contact komen met het asbest met zich meebrengt. Voor de woningcorporaties blijft de veiligheid en de gezondheid van alle bewoners en medewerkers op nummer één staan maar men hoopt op verandering van de huidige regels. Hierom hebben ze aangeklopt bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met de vraag om het huidige asbestbeleid aan te pakken.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Timmerman en heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier