Bouwvak

Na een jaar hard werken is het dan eindelijk tijd voor vakantie, voor personeel in de bouw is het tijd voor de zogenoemde "bouwvak". De bouwvak is een vakantie voor het personeel dat werkzaam is in de bouwsector, denk hierbij aan timmermannen, schilders, lassers, loodgieters, dakdekkers, stratenmakers, etc. Het is een periode van drie weken in het hoogseizoen. De bouwvak is afkomstig van het woord bouwvakantie. Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten over de bouwvak.

De bouwvak, vroeger en nu

De bouwvak was vóór 1981 een officiële vakantie waar elk bedrijf zich aan moest houden. Na 1981 is dit veranderd en mogen bedrijven zelf kiezen of ze hun werknemers in de bouwvak hun vakantie willen laten opnemen. Veel bedrijven maken hier vandaag de dag nog steeds gebruik van. Hierdoor wordt er nog elk jaar een vast adviesvakantiedata opgegeven voor de regio’s Noord, Zuid en Midden.

Maken bedrijven nog gebruik van de bouwvak?

Er zijn veel bedrijven die vandaag de dag nog steeds gebruik maken van de bouwvakantie. Zo is het praktischer wanneer een bedrijf samenwerkt met externe partijen en zij deze periode ook niet werkzaam zijn. De kans is dan minder groot om elkaar mis te lopen. De bouwvak valt ook middenin het hoogseizoen, veel mensen zullen dan dus op vakantie gaan. Dit is ook een van de redenen waarom veel bedrijven gebruik zullen maken van de bouwvak. In de zomervakantie is er minder werk voor hen.

"Bouwvak is afkomstig van het woord bouwvakantie."

Timmerman bouwvak

Bouwvak 2024

De bouwvak wordt elk jaar verdeeld in drie periodes. Deze periodes zijn onderverdeeld in verschillende regio’s, regio Noord, Midden en Zuid. Hieronder is te zien welke regio wanneer bouwvak heeft:

 • Regio Noord 2024
  Maandag 5 augustus t/m vrijdag 23 augustus 2024

 • Regio Midden 2024
  Maandag 29 juli t/m vrijdag 16 augustus 2024

 • Regio Zuid 2024
  Maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus 2024

Bij het bepalen van de bouwvak per regio wordt rekening gehouden met de zomervakantie voor het onderwijs. Hieronder is te zien wanneer de zomervakantie voor het onderwijs in 2024 start:

 • Zomervakantie onderwijs regio Noord 2024
  Zaterdag 20 juli t/m zondag 1 september 2024

 • Zomervakantie onderwijs regio Midden 2024
  Zaterdag 13 juli t/m zondag 25 augustus 2024

 • Zomervakantie onderwijs regio Zuid 2024
  Zaterdag 6 juli t/m zondag 18 augustus 2024

Vakantie in de bouwvak

De bouwvak valt altijd in het hoogseizoen. Dit betekent dat wanneer je op vakantie wilt gaan in de bouwvak je altijd meer geld betaald. Als in jouw contract staat dat het bedrijf gebruik maakt van de bouwvak betekent dit dat het moeilijk is om buiten deze periode vakantie op te nemen. Dit zorgt ervoor dat werknemers zonder kinderen met zomervakantie genoodzaakt zijn om hun vakantie te boeken in het hoogseizoen. De kosten van een vakantie lopen hierdoor hoog op. Een vakantie naar Spanje kost in het hoogseizoen bijvoorbeeld 800 euro per persoon en buiten het hoogseizoen kost het misschien maar de helft. Werknemers die door de hoge kosten ervoor kiezen om niet op vakantie gaan doen vaak klusjes in eigen huis, of zij gaan voor zichzelf aan het werk bij andere thuis.

Timmerman bouwvak

Bouwvak in de buurlanden

De bouwvak wordt zowel in Nederland als in België gehanteerd. Het verschil is dat dit in België “bouwverlof” heet en in Nederland “bouwvak”. In Duitsland en Frankrijk bestaat de bouwvak niet. In Frankrijk wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de schoolvakanties. In de maand augustus is het vaak te warm om te werken en zijn er veel bedrijven gesloten.

Voor- en nadelen van de bouwvak

Er zijn diverse voor- en nadelen te benoemen over de bouwvakantie. Hieronder zie je de voor- en nadelen opgesomd:

Voordelen

 • Minder werk
  In deze periode is er minder werk in de bouwsector. Dit komt doordat veel mensen op vakantie zullen zijn. M.u.v. bijvoorbeeld de coronacrisis waarin veel mensen geld overhielden, omdat zij niet op vakantie gingen.

 • Minder snel elkaar mislopen
  Wanneer iedereen in de bouw dezelfde periode vakantie heeft zullen zij elkaar minder snel mis lopen.

 • Tegelijkertijd vakantie met je kinderen
  Ouders die werkzaam zijn in de bouw met kinderen, zullen dan tegelijkertijd met hun kinderen vakantie hebben.

Nadelen

 • Bepaalde periode
  De bouwvak is altijd een bepaalde periode. Het is dan vaak niet mogelijk om buiten deze bouwvak periode vakantie op te nemen. Dit is vooral vervelend voor werknemers zonder kinderen, of zonder leerplichtige jonge kinderen.

 • Altijd in het hoogseizoen
  De bouwvakantie vind altijd plaats in het hoogseizoen. Dit betekent dat de prijzen voor een vakantie een stuk hoger uitvallen dan buiten het hoogseizoen.

 • Klanten moeten onnodig lang wachten
  Klanten die juist in de bouwvak periode een klus willen uit laten voeren moeten door de bouwvak vaak onnodig lang wachten.

Bouw vacatures

Ben jij op zoek naar werk in de bouw, dan zijn er genoeg kansen! Er staan namelijk genoeg bouw vacatures open - bekijk ze bij al onze vacatures in de bouwsector. Staat hier geen passende bouw vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats? Dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan Bouwbedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze bedrijven.

Contact

Interesse om in de bouw te gaan werken? Laat ons je dan verder helpen.

Vul hieronder je gegevens in en verstuur ze naar ons. Wij nemen z.s.m. contact met je op.