Werken als Scheepsbouwer

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Scheepsbouwer vacatures.

Als Scheepsbouwer zorg jij ervoor dat schepen veilig te water kunnen. Geen Titanic taferelen, maar een stabiel schip met een stabiele constructie en genoeg reddingsboten. Je zorgt als Scheepsbouwer voor het ontwerp, de bouw en het onderhouden van schepen en andere waterdichte constructies. Misschien lijkt het je leuk om Scheepsbouwer te worden, maar zit je nog met veel vragen. Vragen zoals welke werkzaamheden je uitvoert in deze functie, over welke competenties en vaardigheden je moet beschikken en wat voor salaris je krijgt als Scheepsbouwer. Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Ben je nou niet op zoek naar antwoorden, maar alleen geïnteresseerd in Scheepsbouwer vacatures? Ga dan snel naar onze vacatures.

Scheepsbouwer opleiding

Wil jij Scheepsbouwer worden? Dan heb je geluk! Er leiden namelijk meerdere wegen naar Rome, omdat het zo'n veelzijdig beroep is. Maar dit zijn de meest bewandelde routes:

 • Scheepsbouwer (Mbo niveau 3)
  Na deze opleiding kun je aan de slag als Scheepsbouwer. Je werkzaamheden zullen dan bestaan uit plaatwerk, pijpenbewerking en lassen. Tijdens de opleiding leer je tekeningen lezen, rekenen en krijgt les in materiaalkennis.
 • Productietechnicus (Mbo niveau 4)
  Na niveau 3 kun je bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Productietechnicus. Hierbij leer je te bouwen aan grote metaalconstructies en machines zoals schepen en jachten. 
 • Maritieme Techniek (Hbo)
  Bij deze hbo-opleiding leer je hoe je de grootste en meest complexe schepen ontwerpt, bouwt en onderhoudt op een duurzame manier. Na afloop kun je aan de slag in de maritieme sector, waar ze altijd op zoek zijn naar getalenteerde engineers.
 • MSc. Marine Technology (Masteropleiding)
  Heb je de smaak te pakken en wil je doorleren? Dan kun je altijd nog een master gaan doen. Bij deze master leer je alles van het design van een maritiem systeem. Na deze master kun je complexe en duurzame schepen ontwerpen voor de transitie naar groene energie en focussen op technische aspecten van het schip. Aspecten zoals de details van het frame en hoelang het schip het kan volhouden op zee. 
Werken als Scheepsbouwer

Competenties

Als je als Scheepsbouwer aan de slag wil zijn er een aantal competenties die handig zijn om te hebben. Wij hebben er een paar op een rij gezet:

 • Je moet kunnen rekenen, zodat je o.a. maten kan omrekenen
 • Klantgerichtheid is heel belangrijk, zeker als je werkt als zzp'er
 • Goed kunnen samenwerken met je collega's
 • Nauwkeurig te werk gaan
 • Geen hoogtevrees hebben

Werkzaamheden

Als scheepsbouwer fungeer je als een veelzijdige monteur die zich bezighoudt met zowel de bouw van nieuwe schepen als de reparatie van oudere schepen. Een belangrijk aspect van je werk omvat het omgaan met motoren, waarbij je elektrische en mechanische apparatuur van zowel binnen- als buitenboordmotoren repareert en aanpast. Daarnaast werk je intensief met metaal, waarbij je ervoor zorgt dat metaalplaten nauwkeurig aan elkaar worden gelast. Je speurt naar zwakke plekken in bestaande schepen en versterkt deze door middel van nieuw plaatmateriaal. In grotere werven of scheepswerven specialiseren de meeste scheepsbouwers zich vaak in specifieke functies of onderdelen, zoals leidingen, koeling, stoffering, motoren en navigatieapparatuur.

Werk als Scheepsbouwer

Salaris Scheepsbouwer

Als Scheepsbouwer verdien je gemiddeld €2615 bruto per maand, als starter verdien je ongeveer €2225 bruto per maand en als je meer ervaring hebt ligt je salaris meer rond de €3010 bruto per maand.

VCA certificaat

Zoals hierboven beschreven zijn er tijdens het werken als Scheepsbouwer verschillende risico’s die zich voor kunnen doen tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Door middel van een VCA certificaat leert een Scheepsbouwer zich bewust te worden van de risico’s en weet hij/zij hoe hier het best mee om te gaan. Het VCA certificaat kan behaald worden door het volgen van een VCA cursus. Door de VCA cursus worden de belangrijkste veiligheidsvoorschriften aangeleerd en zullen VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) incidenten en ongelukken minder snel voorkomen.

Vacatures

Op TimmerVacature.nl hebben wij veel actuele Scheepsbouwer vacatures door heel Nederland staan. Ben jij nou op zoek naar een functie als Scheepsbouwer en zie jij het al voor je om voor een leuke opdrachtgever te werken aan de mooiste projecten? Bekijk dan eens onze vacatures voor een baan als Scheepsbouwer, het liefst zoveel mogelijk bij jou in de buurt. Bekijk nu ons aanbod aan Scheepsbouwer vacatures.

Scheepsbouwer gezocht!

Ben jij op zoek naar werk als Scheepsbouwer, dan zijn er genoeg kansen, want er staan genoeg Scheepsbouwer vacatures open. Bekijk ze bij al onze vacatures in de timmerbranche. Staat hier geen passende vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan bedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze bedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!