Werken als Interieurbouwer

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Interieurbouwer vacatures.

Als interieurbouwer ben je bezig met het inrichten van woon- werk- en leefruimtes. Het werk is dan ook erg afwisselend. Of het nou op kantoor, school of in de kroeg is, het interieur bepaalt de sfeer enorm. Je moet dan ook uitstekend ruimtelijk inzicht hebben en helder kunnen communiceren over welke uitstraling opdrachtgevers willen, zodat je het perfecte interieur kunt maken voor de juiste doelgroep. 

Opleiding

Om Interieurbouwer te worden moet je o.a. creatief en nauwkeurig zijn. Maar dit alleen is niet genoeg. Ook moet je een speciale opleiding hebben gevolgd. Tijdens de bbl- of bol-opleiding Meubelmaker / Interieurbouwer (Vanaf MBO niveau 2) leer je via een stage of bij een leerbedrijf de werkzaamheden van een Interieurbouwer. Om deze opleiding te volgen moet je al wel een vmbo, Assistent Houtbranche- of een entree-opleiding hebben afgerond. Na de opleiding Meubelmaker/Interieurbouwer niveau 2 kan je ervoor kiezen om verder te leren. Dit kan met een bbl-opleiding Allround Meubelmaker of (Scheeps) Interieurbouwer niveau 3.

Vaardigheden

Net als bij ieder ander specialisme zijn er ook voor het uitvoeren van het vak Interieurbouwer verschillende vaardigheden waar je over moet beschikken om het vak op een professioneel niveau uit te kunnen voeren. Deze vaardigheden ontwikkel je door opleiding, ervaring, cursussen, passie en liefde voor het vak en de wil om je hierin te blijven ontwikkelen om een hoog niveau na te streven. Gewoon gaan doen en juist niet bang zijn om fouten te maken en genoeg "vlieguren" maken om zo veel mogelijk ervaring op te doen in verschillende situaties. Dat is misschien wel de beste leerschool om een goede Interieurbouwer te worden en te blijven. Natuurlijk heb je ook een papiertje nodig (daar later op deze pagina meer over). Onderstaande vaardigheden zijn verder belangrijk om te hebben of om jezelf in te ontwikkelen:

 • Inzicht
  Eén van de belangrijkste vaardigheden van interieurbouwers is goed ruimtelijk inzicht hebben. In één oogopslag moet jij kunnen zien wat er mogelijk is in een ruimte qua indeling en interieur.
 • Communicatie
  Dit ruimtelijke inzicht moet je kunnen combineren met de wensen van je klanten. Daarvoor is goede communicatie ook een belangrijke vaardigheid.
 • Interieurwensen
  De interieurwensen van klanten zijn vaak heel specifiek en moeten zoals zij willen worden uitgewerkt. Een interieur moet vaak verschillende functies hebben. Hiervoor kan je inspiratie vanuit je omgeving gebruiken. Een woonruimte moet warm en gezellig aanvoelen, op een kantoor wil je kalmte en overzicht creëren en op een jacht wil je luxe en exclusiviteit uitstralen. Wensen en ideeën vertalen naar de praktijk, daar draait het om in het vak van interieurbouwer. Om dit goed te kunnen moet je eerst op papier zetten wat het plan is.
 • Creativiteit
  Het maken van schetsen en maken en lezen van bouwtekeningen moet je goed onder de knie hebben. Omdat je tijdens je loopbaan als interieurbouwer veel verschillende interieurs bouwt, moet je ook creatief zijn. Iedere opdracht heeft namelijk andere eisen die enorm kunnen verschillen en je moet op elke uitdaging een oplossing kunnen bedenken.
 • Werken met verschillende materialen
  Na de voorbereidingen ga je aan de slag met het bouwen van het interieur. Hier ben je waarschijnlijk de meeste tijd aan kwijt. Belangrijk is dat je met verschillende materialen kunt werken. Denk dan aan verschillende soorten hout of kunststof.
 • Precisie en nauwkeurigheid
  Precisie en nauwkeurigheid zijn misschien wel de allerbelangrijkste vaardigheden die je moet beheersen als interieurbouwer. Het gaat in je werk namelijk niet alleen om duurzaam- en stevig interieur maken maar vooral om mooi interieur. Daarom moet je dus tot op de millimeter precies werk kunnen leveren.
Timmerman vacature

Werkzaamheden

Als Interieurbouwer zal je op verschillende plekken je werkzaamheden uitvoeren. Het kan bijvoorbeeld dat je op een werkplaats het interieur bouwt en dan op locatie het in elkaar zet. In sommige gevallen zal je volledig op locatie werken, dit is soms het geval bij nieuwbouw. Tijdens het bouwen van interieur zal je veel bezig zijn met het bewerken van hout en andere materialen. Dit doe je veelal met de hand maar je gebruikt ook vaak machines zoals compressoren en zagen die vaak ook machinaal worden aangedreven. Voor het grovere werk zal je de machines gebruiken maar naar mate het werk vordert en preciezer wordt zal je meer met de hand gaan werken. Je werkzaamheden kunnen erg verschillen per opdracht. Zo zijn de eisen voor een scheepsinterieur compleet anders dan die van woninginterieurs of het interieur van een winkel of een beurs, kantine, hotelkamer of zaalverhuur accommodatie.

Salaris Interieurbouwer

Het salaris van een Interieurbouwer kan sterk variëren, vooral omdat meer ervaren Interieurbouwers vaak meer verdienen dan degenen met minder ervaring. Over het algemeen ligt het salaris van een Interieurbouwer tussen de €2358 en €3230 bruto per maand. Dit hangt af van factoren zoals leeftijd, functie en werkervaring. Ook is er een aanzienlijk verschil of je als Onderhoudsschilder in loondienst werkt of als zelfstandige (zzp). Vaak verdienen zzp'ers meer, maar dit gaat gepaard met bepaalde risico's, verantwoordelijkheden en onzekere werkuren. Houd hier dus goed rekening mee voordat je de keuze maakt om als zzp Interieurbouwer aan de slag te gaan.

Timmerman vacature

Vacatures

Op TimmermanVacature.nl hebben wij veel actuele vacatures in de timmerbranche door heel Nederland staan. Ben jij nou op zoek naar een functie als Interieurbouwer en zie jij het al voor je om voor een leuke opdrachtgever te werken aan de mooiste projecten? Bekijk dan eens ons aanbod aan Interieurbouwer vacatures, het liefst zoveel mogelijk bij jou in de buurt.

Staat hier geen passende vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Eén van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan bedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze bouwbedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!