Timmerman vacatures

Bouwsector in 2024: vraag naar personeel blijft, bouwactiviteiten nemen af

Publicatiedatum 16 april 2024
Wijzigingsdatum 23 april 2024

De bouwsector is van plan om in 2024 om te gaan met een uitdagende markt. Terwijl de vraag naar gespecialiseerd personeel blijft groeien door duurzaamheidsinspanningen, neemt de productie van bouwbedrijven af.

Vraag naar personeel blijft

Dit jaar wordt voorspeld dat ondanks een afname van bouwactiviteiten, er nog steeds een vraag blijft bestaan naar personeel, met naar verwachting 51.000 nieuwe vacatures in de bouwsector. Deze vraag wordt voornamelijk gestimuleerd door de verschuiving naar duurzaamheid en de energietransitie, waarbij met name monteurs, installateurs en professionals op het gebied van toezicht en advies zeer gewild zijn. De behoefte aan arbeidskrachten blijft structureel vanwege de voortdurende focus op duurzaamheid en de energietransitie, waarbij onderhoud, herstel en renovatie van bestaande gebouwen een constante bron van werkgelegenheid vormen, ongeacht economische schommelingen. Er is specifiek vraag naar monteurs voor elektriciteitsnetten en andere uitvoerende functies.

Zelfstandigen

Een opmerkelijke trend is de groei van zelfstandigen in de bouw, waarbij grote bedrijven steeds meer afhankelijk worden van zzp'ers voor uitvoerend werk, terwijl buitenlandse arbeidskrachten worden ingezet om personeelstekorten aan te vullen en flexibiliteit te waarborgen.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in de bouw lijkt voorlopig zijn piek te hebben bereikt. In 2024 wordt verwacht dat de werkgelegenheid met 1.500 banen zal afnemen als gevolg van verminderde productie. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals gestegen bouwkosten, de hoge rente die nieuwbouwwoningen minder betaalbaar maakt, en toegenomen complexiteit en vertragingen in vergunningsverlening. Dit heeft geleid tot een daling in het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen, waardoor bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in nieuwbouw het moeilijk hebben.

faillissementen

In 2023 waren er 479 faillissementen in de bouw, een toename van 41% ten opzichte van 2022. Hoewel dit vergelijkbaar is met voorgaande jaren, is het ondernemersvertrouwen in de bouwsector over het algemeen laag in vergelijking met andere sectoren.

Werken in de bouw?

Wil jij ook meebouwen aan Nederland en een stoere baan als Timmerman? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Al onze vacatures in de bouw vind je in ons vacatureoverzicht. Zie je niet direct iets wat bij je past of spreek je liever direct met een van onze consultants? Laat dan je gegevens achter in het contactformulier en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Contactformulier