Werken in de bouw

Werken in de bouw, voor ieder wat wils


De bouw is een van de grootste werkvelden van Nederland. De bouwsector is ieder jaar goed voor tientallen miljarden in euro’s. Door de jaren heen is het aantal bouwbedrijven enorm gegroeid tot bijna 200.000 bedrijven die actief zijn in de bouwsector. Dit betekent dat er veel mensen nodig zijn in de bouw om al het werk uit te voeren. Werk jij in de bouw of wil je in de bouw gaan werken? Dan kan je op onze vacature pagina een baan vinden die bij je past.

werken in de bouw | Hijskranen

 

Werk vinden in de bouw

 

Er is al een lange tijd een tekort aan personeel in de bouw. Ben jij een timmerman, interieurbouwer, houtbewerker of schilder dan is er bijna altijd wel werk voor je. Het vinden van werk dat bij je past is dan ook het lastigste onderdeel van de zoektocht naar werk binnen de bouwsector. Naast de functie is er natuurlijk nog de vraag waar en voor wie je wilt werken. Je kunt voor een bedrijf werken die zich met name richt op nieuwbouwprojecten, werken voor particulieren of in de industriële sector. Werk kan uitgevoerd worden waarbij je werkt voor een baas waar je in loondienst bent of vanuit je eigen onderneming als zzp’er bijvoorbeeld. In bijna alle sectoren in de bouw zijn open posities en vacatures beschikbaar, je bent dus erg gewild in de bouw. Voor de meeste functies in de bouw moet je minimaal een MBO-opleiding hebben afgerond, maar er zijn ook functies waar alleen een cursus of zelfs helemaal geen opleiding voor nodig is.

   

Werken als timmerman

 

Een van de grootste branches binnen de bouw is de timmerindustrie. Met een achtergrond in de timmerindustrie zijn er een aantal verschillende functies waarin je kunt werken als timmerman. Denk dan aan de volgende functies:

•    Timmerman
•    Meubelmaker
•    Bouwvakhelper
•    Interieurbouwer

Naast deze functies zijn er nog verschillende andere functies waarmee je werk in de bouw kunt vinden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld loodgieters, dakdekkers, hijskraanbestuurders of stratenmakers. Stuk voor stuk specialistische beroepen waarbij opleiding en ervaring vereist zijn om kwaliteit te kunnen leveren aan de klant.

Werken in de bouw | Cirkelzaag

 

Werken als schilder

 

Het kan ook zo zijn dat je in de bouw wilt werken als schilder. Binnen de schildersbranche zijn er ook veel verschillende functies. Zo kun je aan de slag gaan als:

•    Restauratieschilder
•    Onderhoudsschilder
•    Allround schilder
•    Straler

   

Eisen voor werken in de bouw

 

Voor het werken in de bouw moet je bepaalde eigenschappen beheersen. Zo moet je bereid zijn hard te werken en fysiek werk te doen. Je zult namelijk weinig stil zitten als je op de bouwplaats loopt. Het werk in de bouw vindt vaak buiten plaats, hier moet je dus ook tegen kunnen. Je kan werken in kou, regen of in de volle zon. In de bouw werk je soms ook op hoogte, met machines of andere zware objecten. Hier komen risico’s bij kijken, daarom moet je veilig kunnen werken. Met een VCA-diploma kan je bewijzen dat je veilig kan werken in de bouw. Heb je nog geen VCA-diploma? Zoek dan een werkgever die het belangrijk vindt dat je het diploma behaald (vaak wordt dit ook nog voor je betaald).

Werken in de Bouw | Deur monteren

 

Hoe werkt de bouw?

 

In de bouw wordt natuurlijk hard gewerkt, maar daarnaast is het een werkplek met veel gezelligheid. Als je in de bouw werkt zal je snel merken dat de bouwplaats vaak een informele werkplek is waar ook tijd is voor een goed gesprek of een dolletje. Het is ook een sector waar je goed voor jezelf kan beginnen. Dan kan je als zzp’er aan de slag, je zal dan vaker alleen werken maar dat betekent ook dat je weinig tot geen toezicht zal hebben. De bouw is dus een goede optie als je graag alleen werkt maar ook als je het fijn vind om samen te werken. Je kan altijd wel een werkplaats vinden die bij je past. De bouw is zich continue aan het ontwikkelen. Veel van deze ontwikkelingen hebben (positieve) impact op de werkgelegenheid.
 

•  Woningtekort
Zo is er een woningtekort, dit betekent dat er ieder jaar extra nieuwbouw huizen bij moeten komen. De doelstelling van de overheid is jaarlijks 75.000 nieuwbouwwoningen te bouwen. Het gevolg hiervan is dat er werknemers nodig zijn in de bouw.

•  Vakmensen
Er is een te kort aan vakmensen dus is er veel vraag naar vooral goede werknemers, maar ook naar veel ondersteunende functies waarbij je minder gekwalificeert hoeft te zijn.

•  Innovatie
Veel innovatie in de bouw, dit betekent veel kansen en dat er mogelijkheden zijn om je door te blijven ontwikkelen en door te groeien in je ontwikkeling als bouwvakker (in welke rol dan ook).

Onze socials
Vacatures, carriereadvies & meer
TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.