Hoogwerker certificaat

Als je werkt als Timmerman moet je vaak op hoge hoogtes werken. Dan is een hoogwerker erg handig, maar hiermee omgaan is niet eenvoudig en niet zonder risico. Daarom is het sterk aan te raden om een hoogwerker certificaat te behalen via een hoogwerker cursus. Tijdens een hoogwerker cursus (training) leer je goed en vooral veilig om te gaan met een hoogwerker. Alhoewel het niet verplicht is om het certificaat te behalen is het wel verstandig en wel zo veilig voordat je een hoogwerker gaat gebruiken. Iemand die een hoogwerker bediend moet namelijk wel kunnen laten zien dat hij dit veilig kan doen en zich bewust is van alle risico’s die hierbij komen kijken (zowel voor zichzelf als voor zijn omgeving waar hij werkt met de hoogwerker).

Cursus

Als je veilig en professioneel wilt werken in de bouw en je ook regelmatig op behoorlijke hoogtes werkt (met steigers of hoogwerkers), dan is het verstandig om naast een VCA certificaat ook te beschikken over een hoogwerker certificaat. Om dit certificaat te halen, volg je een cursus die deels uit theorie en deels uit praktijk bestaat. In het theoretische gedeelte behandel je de volgende punten:

  • Veiligheidsvoorschriften / Arbowet
  • Welke hoogwerkers zijn er en wat zijn de verschillen
  • Hoe moet je te werk gaan met een hoogwerker
  • Inspectie van een hoogwerker

Praktijk cursus

Naast het theoretische deel moet je voor het behalen van je hoogwerker certificaat ook kunnen bewijzen dat je goed overweg kunt met het besturen van een hoogwerker en dat je snapt hoe het apparaat in elkaar zit en wat de gevaren en risico's zijn van werken met een hoogwerker. Dit kun je de examinatoren bewijzen door je praktijk examen af te leggen. In het praktijk gedeelte behandel je de onderstaande punten:

  • Omgaan met de hoogwerker
  • Praktische oefeningen
  • Visuele inspectie
  • Beweging van het hefvlak
  • Realiseren van de risico’s en gevaren
Timmerman

Kosten

De kosten voor het behalen van je hoogwerker certificaat zijn opgebouwd uit de lesstof en het theorie- en praktijkexamen. Verder zijn de kosten afhankelijk van de toetsingsvorm, heb je al een keer een hoogwerker certificaat gehaald en wil je deze vernieuwen kost het minder dan als je beginner bent. De kosten variëren tussen de €150 en de €250. 

Risicobeperking

Zorg dat je altijd de risico's beperkt die vast zitten aan het werken in de bouw. Veiligheid boven alles en zeker al het gaat om je eigen veiligheid. Zorg dat je naast een hoogwerker certificaat ook beschikt over één of meerdere VCA certificaten. Zijn de kosten voor het behalen van de certificaten een probleem voor je? Laat ons je dan daarmee helpen. Wij kunnen je helpen om te zoeken naar een (nieuwe) werkgever die het (deels) voor je wil bekostigen. Wij werken over het algemeen samen met enkel werkgever die geven om de veiligheid van hun personeel, zoals het ook hoort. Op TimmermanVacature.nl staan veel vacatures bij mooie werkgevers in de Bouw, Meubel- en Timmerindustrie. Wij helpen je heel graag met het zoeken van de beste, bij jou passende baan waar ze je helpen om dit mooie stukje papier te behalen.

Timmerman

Contact

Interesse om Timmerman te worden? Laat ons je dan verder helpen.

Vul hieronder je gegevens in en verstuur ze naar ons. Wij nemen z.s.m. contact met je op.