Maar de helft van de werkkrachten geeft hun vakantiegeld uit

13 May, 2020
Categorie:
Economisch BouwNieuws

Deze maand krijgt het grootste deel van de werknemers hun vakantiegeld uitbetaald. Van deze groep zegt de helft het maar uit te geven. Dit jaar wordt het vakantiegeld waarschijnlijk maar door een vierde van de werknemers aan vakantie uitgegeven.

 

Uitgeven van vakantiegeld

Marten van Garderen, econoom bij de ING zei woensdag “Het vakantiegeld wordt minder vaak uitgegeven dan andere jaren. Mensen houden het liever achter de hand.” Van Garderen vindt dat het vakantiegeld als een extra potje moet worden gezien.

Vorig jaar gaf iets minder dan 40 procent het vakantiegeld ook werkelijk uit aan een vakantie, dit jaar is dat nog maar een kwart van de consumenten. Een ander kwart van de mensen geeft het geld nog wel uit aan andere dingen. Deze informatie komt uit een onderzoek van de ING waarin zij meer dan twintigduizend klanten vroegen wat zij met het extra geld gingen doen.

 

Behoefte aan vakantie

Meneer van Garderen zegt het volgende: “Het is wel logisch dat mensen zeggen het geld niet uit te geven aan een vakantie, omdat je helemaal niet weet of je wel op vakantie kunt. Maar de behoefte om op vakantie te gaan is er wel.”
Van de ondervraagde geeft 2 procent aan het te willen gebruiken om te beleggen, dat is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Wel is het percentage dat het vakantiegeld gebruikt om schulden af te lossen licht gestegen, van 15 procent naar 16 procent. Ook de groep die het vakantiegeld op hun spaarrekening zet is toegenomen, vorig jaar was dit minder dan 25 procent en nu is het ongeveer een derde van de mensen.

 

Voorzichtigheid door onzekerheid

Van het vakantiegeld beland minder dan voorheen in de economie. Van Garderen meent “Als het economisch minder gaat, worden consumenten voorzichtiger in hun uitgaven. Ze zijn misschien bang hun baan te verliezen. Voorlopig is het onzekerheid troef en dat gaat gepaard met voorzichtigheid.” Daarom gaf vorig jaar 40 procent van de mensen hun geld niet uit en is dat dit jaar gestegen naar de helft van de mensen. 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.