Verdere verduurzaming in de bouwsector

21 January, 2021
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

In de nieuwe Milieulijst 2021 (dit is een lijst met adviezen om te investeren in technieken en bedrijfsmiddelen om milieuvriendelijker te werken) staan een aantal bijzondere veranderingen. Onder deze veranderingen vallen ondersteuning bij circulair ondernemen (ondernemen door maximaal her te gebruiken), duurzame landbouw en duurzame bouwprojecten.


€ 139 miljoen vrijgemaakt

Deze Milieulijst komt af van het MIA\Vamil (Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen). Dit jaar is daar ongeveer € 139 miljoen voor vrijgemaakt. Hiermee wordt bijvoorbeeld het gebruik van elektrische voertuigen aangespoord.

De MIA\Vamil is door de overheid gecreëerd om het investeren in verduurzaming te versnellen. In de Milieulijst staan investeringen waar bedrijven belastingvoordeel uit kunnen halen. De overheidsbranche met verantwoordelijkheid voor deze lijst is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij vernieuwen deze lijst jaarlijks.


Elektrificatie

Voor het werken in de bouw ligt de focus vooral op elektrificatie (het laten draaien van machines en voertuigen op elektriciteit, hierdoor ontstaat er minder CO2 uitstoot) van de sector. Mogelijkheden voor verduurzaming die op de lijst staan zijn bijvoorbeeld het gebruiken van elektrische kranen, elektrische hijswerktuigen en duurzame materialen. Dit helpt ook met het beperken van de uitstoot van stikstoffen. 

Hiernaast verandert de omschrijving van circulaire gebouwen en gebouwen met certificaten. Ondernemers krijgen nu de keuze uit meer duurzame opties tijdens het bouwproces. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een vegetatiedak, gevelbegroeiing, witte dakbedekking, voorzieningen voor het opwekken van duurzame energie of een combinatie hiervan. Kleinere gebouwen zullen hiervoor een ruimer bedrag ontvangen.
 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.