112 miljoen euro geïnvesteerd in het versnellen van de bouw van 24.768 huizen

20 December, 2022
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

Op verschillende plekken in Nederland wordt de bouw van 24.768 huizen versnelt. De huizen die hiervoor in aanmerking komen zijn woningbouwplannen die moeilijk financieel rond waren te krijgen. Deze versnelling wordt mogelijk doordat het kabinet 112 miljoen euro geïnvesteerd heeft in dit project. De voorwaarde hiervan is dat de bouw van deze woningen binnen drie jaar begint.


Project plaatsen

In Amsterdam (Bijlmer, Hamerkwartier en Osdorp) worden er 9000 woningen gebouwd. Op Texel worden er 222 flexwoningen gebouwd, Bernheze 242 en in Beuningen 345. Door deze Woningbouwimpuls wordt er voor het eerst ook aandacht besteed aan kleinere projecten. Buiten de bovenstaande plaatsen gaat er ook geld naar projecten in Enschede, Haarlem, Hengelo, Hoeksche Waard, Hof van Twente, Leeuwarden, Meppel, Purmerend, Rijswijk, Rotterdam, Stichte Vecht, Venlo, Vlaardingen en Wijchen.


Reactie op kritiek

Minister Kajsa Ollongren was in het vorige kabinet begonnen om de woningbouw weer op het juiste pad te krijgen en om ervoor te zorgen dat er ook genoeg betaalbare woningen werden gebouwd. Op dit moment is er meer dan één miljard euro in de bouw van betaalbare huizen gestoken. Eerder dit jaar concludeerde de Rekenkamer (een Hoog College van Staat dat controleert of de uitgaven van de Nederlandse rijksoverheid rechtmatig en doelmatig zijn) dat het onduidelijk is of de woningen er zonder de steun van de overheid niet zouden zijn gekomen. Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft hier op gereageerd en gaf aan dat het zeker leidt tot een versnelling van de woningbouwprojecten en het mogelijk maken van betaalbare woningen. Het geld zorgt volgens Hugo de Jonge ook voor een laatste financiële zet van de bouwplannen.


Betaalbare woningen

Deze 112 miljoen euro is de vierde investering die de Rijksoverheid doet. Van de 24.768 woningen is 68 procent betaalbaar, dit zijn sociale huur, middenhuur of betaalbare koophuizen. De Jonge heeft aangekondigd dat er vanaf 15 februari weer projecten kunnen worden ingediend voor de Woningbouwimpuls. Hiervoor is 250 miljoen euro beschikbaar gemaakt. Het kabinet hanteert een maximale koopprijs van 355.000 euro voor de betaalbare koopwoningen. Deze grens gaat volgend jaar naar 405.000 euro.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.