Timmerman vacatures

Toename zzp’ers en flexwerkers, minder vaste contracten

Publicatiedatum 14 maart 2024
Wijzigingsdatum 23 april 2024

Werkgevers werken steeds minder met vaste contracten en meer zzp’ers en tijdelijke werknemers is de trend. Het aantal flexibele werknemers is in 21 jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar ruim 2,7 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,6 miljoen in 2023.

Vaste contracten in daling

Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat van alle werkenden op dit moment ruim meer dan een derde een flexibel contract heeft of zzp’er is. Zo'n 60% van de totale werkende bevolking is werknemer met een vast contract. In 2003 was dit aandeel vaste contracten nog 73%.

In sommige beroepen vormen flexwerkers al de volledige meerderheid, zoals keukenhulp, kassamedewerker of dagbladbezorger. Daarnaast zijn flexers in de horeca (65%), handel (39%) en verhuur en overige zakelijke diensten (31%) al de meerderheid; alleen in de bouw, specialistische zakelijke en overige dienstverlening nog net niet. Als er niks verandert aan deze trend, zijn vaste werknemers in 2030 in de minderheid op de arbeidsmarkt.

Dat het flexwerken juist in Nederland zo populair is bij werkgevers komt volgens de onderzoekers deels door kopieergedrag. Ondernemers denken: ‘Mijn concurrent werkt met een flexibele schil, dus moet ik dat ook.’ Omdat het zo veel voorkomt is het de nieuwe maatschappelijke norm geworden. Nadelen kunnen zijn dat werkgevers te weinig investeren in het opleiden van flexwerkers, wat op termijn kan leiden tot een nog groter tekort aan gekwalificeerd personeel.

Werken in de bouw?

Ben jij op zoek naar een (nieuwe) vaste, tijdelijke of zzp-baan? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Al onze vacatures in de bouw vind je in ons vacatureoverzicht. Zie je niet direct iets wat bij je past of spreek je liever direct met een van onze consultants? Laat dan je gegevens achter in het contactformulier en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Contactformulier