Timmerman vacatures

Steeds meer buitenlandse werknemers in de bouw

Publicatiedatum 14 maart 2024
Wijzigingsdatum 23 april 2024

Uit onderzoek van het EIB is gebleken dat het aantal buitenlandse arbeidskrachten die werkzaam zijn in de bouw gestegen is naar ruim 40.000 werknemers. Dit is een stijging van ongeveer 20% aan buitenlandse arbeidskrachten in de periode van 2015 tot 2017. Dit zou betekenen dat één op de vijf vaklieden die in 2017 werkzaam waren in de bouwsector uit het buitenland komen en volgens het onderzoek zal deze stijging alleen maar toenemen in de aankomende jaren.

Aandeel buitenlandse krachten neemt toe

Door de groei in de bouwsector is er nog steeds een arbeidstekort dat aangevuld moet worden met buitenlandse arbeidskrachten om aan de vraag naar werknemers te kunnen voldoen. Het EIB heeft ook voorspeld dat indien deze trend zich door blijft zetten, de komende jaren minimaal zo'n 1500 buitenlandse arbeidskrachten per jaar extra nodig zullen zijn. Dit brengt enkele haken en ogen met zich mee. De knelpunten liggen bij de extra inspanningen die nodig zijn bij de communicatie tussen de werknemers en bij het garanderen van de veiligheid op de bouwplaatsen.

De groei aan buitenlandse werknemers is voornamelijk te danken aan vaklieden die vanuit Midden- en Oost-Europese landen komen om in Nederland te gaan werken en wonen. Deze arbeiders brengen taal- en cultuurverschillen met zich mee, waardoor het werkproces niet altijd even soepel verloopt. Werkgevers nemen deze vaklieden echter graag aan om de arbeidscapaciteit op te kunnen vullen, waardoor er compromissen gesloten moeten worden. Verwacht wordt door het EIB dat de buitenlandse groei op den duur zal afnemen en de markt rustiger zal worden. Dit zal ten gevolge komen van meer aandacht voor het verbeteren van de werkomstandigheden en een grotere focus op de kwaliteit in de sector.

Werken in de bouw?

Zou jij ook willen werken in de bouw? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Al onze vacatures in de bouw vind je in ons vacatureoverzicht. Zie je niet direct iets wat bij je past of spreek je liever direct met een van onze consultants? Laat dan je gegevens achter in het contactformulier en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Contactformulier