26.550 Extra woningen in Limburg door nieuwe woondeal

17 March, 2023
Categorie:
Algemeen BouwNieuws
Wet- & Regelgeving Bouw

Donderdag 9 maart hebben betrokken partijen in Weert de Woondeal Limburg ondertekend. Dit plan moet de bouw van deze nieuwe huizen gaan bewerkstelligen. Goed nieuws voor de sector, deze grote hoeveelheid nieuwe opdrachten betekent een hoop nieuwe vacatures in de bouw in deze regio!

Betaalbaar

Volgens minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is twee derde van de woningen bedoeld voor het betaalbare segment. Hieronder vallen de woningen in de sociale huur, middenhuur en goedkope koop. 

Woondeal

De Woondeal is ondertekend door het rijk, de provincie en de gemeenten. Daarnaast werken ook verschillende woningcorporaties en het Waterschap Limburg mee met de deal. Binnen de Woondeal in Limburg zijn er drie woonregio's te onderscheiden: Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Er is afgesproken dat er in Limburg minimaal 26.550 nieuwe woningen worden gebouwd, met de ambitie om nog eens 20.000 extra woningen te realiseren. Dit betekent dat er ongeveer 3.000 nieuwe woningen per jaar moeten worden gebouwd. 

Afspraken nieuwbouw

Landelijk, provinciaal en regionaal is afgesproken dat twee derde van de nieuwbouw verplicht uit betaalbare woningen moet bestaan. Van de nieuwbouw is 40% bestemd voor middeninkomens. Wat betreft sociale huur geldt dat gemeenten die momenteel een lager aandeel hebben, hun best moeten doen om op 30% te komen, terwijl gemeenten die al (ruim) boven het gemiddelde zitten meer moeten bouwen voor middeninkomens.

Nationale bouwagenda

De regionale woondeals zijn lokale invullingen voor de Nationale Woon- en Bouwagenda, waarin de oorzaken van de wooncrisis en de doelstellingen en aanpak hiervan voor de komende jaren vastgesteld zijn. Het beleid is gericht op het oplossen van het woningtekort, door het bouwen van 900.000 woningen tot 2030, waarvan het grootste deel dus betaalbaar.
 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.