Timmerman pensioenleeftijd

Gemiddelde pensioenleeftijd bouwvakker in 16 jaar gestegen met 5 jaar

Publicatiedatum 31 januari 2024
Wijzigingsdatum 23 april 2024

Uit onderzoek van de bouwbranche, uitgevoerd door het CBS, is gebleken dat de gemiddelde leeftijd waarbij bouwvakkers met pensioen gaan is gestegen met rond de 5 jaar in een periode van 16 jaar. In 2022 was de gemiddelde leeftijd 65,5, terwijl dat in 2006 60,8 was. Dat is een forse stijging aangezien de lager opgeleide werkkrachten over het algemeen al langer doorwerken dan de hoger opgeleiden.

Reden voor stijging

Door de langere levensverwachtingen en betere werkomstandigheden zal de pensioenleeftijden aankomende jaren blijven stijgen. Maar speciaal in de bouwnijverheid branche gaat dit in een snel tempo. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de overheid die het langer doorwerken heeft gestimuleerd met aanpassingen aan regelgevingen en wetswijzigingen. 

Lichamelijk belastend

Dat de pensioenleeftijden in de afgelopen tien jaar aardig is gestegen, is wel duidelijk geworden. Maar de stijging van deze branche blijft bijzonder. In de bouw werken valt onder een zwaar beroep en waar werknemers vaak eerder met pensioen gaan doordat het lichamelijk belastend werk is. Hierbij stoppen mensen die in de zorg werken bijvoorbeeld gemiddeld een half jaar eerder dan bouwvakkers, een baan die ook wordt gezien als een zwaar beroep. Ook is de stijging die zij doormaken niet zo groot als die van de bouwvakkers. De reden waarom deze stijging voor de bouw zo goed te zien is heeft vooral te maken met de markt. Er is een duidelijke vergrijzing van de beroepsbevolking te merken en een schaarste aan nieuwe vakkrachten.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Timmerman en heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier