Personeelstekort bouw

Personeelstekort in de bouw

Publicatiedatum 31 januari 2024
Wijzigingsdatum 18 april 2024

Er heerst al een aantal jaar een groot tekort aan personeel in de bouwsector. In deze tijd waar vele hun huis willen opknappen of zelfs helemaal willen verbouwen kan dit voor problemen zorgen. Veel aannemers hebben niet de capaciteiten om al deze klussen aan te nemen. Wil jij werken in de bouw? Bekijk dan onze vacatures!

Oorzaken personeelstekort

Vergrijzing is één van de oorzaken van dit tekort. Veel ervaren vakmensen gaan met pensioen en steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding in de bouw. De reden hiervoor kan o.a. zijn dat steeds meer studenten hoger opgeleid zijn. En dat is jammer, want we hebben vakmensen juist nu nodig. En voor mbo-ers met een Technische opleiding is het in ieder geval zeker: je kunt zeker aan de bak na je studie.

Voordelen door tekort in de bouw

Het aanbod van personeel wordt steeds kleiner. Dit kan op lange termijn grote voordelen hebben voor werknemers die werkzaam zijn in de bouw. Wanneer de vraag hoger is dan het aanbod zorgt dit ervoor dat er schaarste ontstaat, hierdoor zullen de lonen hoger worden. In de bouw werken is ook erg dankbaar werk, elke keer maak je weer iemand blij met zijn of haar nieuwe huis, tafel, stoelen etc. Lijkt het jou leuk om te werken in de bouw?  Meld je dan aan bij TimmermanVacature.nl.

Aanpakken van uitdagingen

Er zijn door het hele land verschillende opleidingen om Timmerman te worden. Bijna elke ROC biedt een opleiding als timmerman aan. Een andere goede opleiding is het Horizon College in Heerhugowaard. Deze opleidingen zijn vaak te volgen als BBL opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg). Je gaat dan één of twee dagen in de week naar school en de rest van de week ben je werkzaam binnen een bedrijf in jouw branche.

Digitalisering

Wat door velen als oplossing wordt gezien is de digitalisering van de bouw, echt geven bedrijven hier nog geen prioriteit aan. Uit een onderzoek van Afas (2023) komt dat de meest voorkomende redenen hiervoor zijn dat de kosten niet opwegen tegen de voordelen, dat bij bepaalde processen de voorkeur wordt gegeven aan een menselijke handeling of dat processen worden uitbesteed. Echter zijn redenen om het wel te doen milieu gerelateerd of gerelateerd aan het personeelstekort.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Timmerman en heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier