Timmerman vacatures

Wat betekent waterstof voor de bouwsector?

Publicatiedatum 31 januari 2024
Wijzigingsdatum 23 april 2024

Hoewel de technologie nog in zijn begin fase zit, zal naar verwachting groene waterstof een belangrijke rol gaan spelen in de energie-overgang. Niet alleen omdat je waterstof kunt gebruiken als kooldioxidevrije brandstof, maar ook omdat duurzame wind- en zonne-energie met behulp van waterstof kan worden omgezet in gas. Wat is waterstof? En wat zal de omschakeling op waterstof betekenen voor de bouw? Vragen die we in dit artikel gaan beantwoorden.

Wat is waterstof?

Waterstof is het meest voorkomende element in het heelal. Het wordt scheikundig aangeduid als (H). Het is kleurloos, smaakloos en bevat geen koolstof. Je kunt waterstof gebruiken als brandstof zoals aardgas. Zo wordt waterstof gebruikt om huizen te verwarmen via een cv-ketel. Je kunt het ook gebruiken als brandstof voor direct aangedreven brandstofcellen, zoals auto's die op waterstof rijden. Of waterstof schone energie is, hangt af van hoe je het produceert. De productie van waterstof gebeurd nu allemaal door middel van aardgas. Hierdoor komt er CO2 vrij. Daarom wordt deze vorm van waterstof grijze waterstof genoemd. Er is ook blauwe waterstof. Deze ontstaat als je CO2 afvangt en opslaat. Uiteindelijk is groene waterstof nodig om het doel van de energie-overgang te bereiken. Bij de productie van groene waterstof komt geen kooldioxide vrij. Dit maakt groene waterstof een schone energiebron.

Waterstof in de toekomst

In de toekomst gaan er steeds meer wind en zonne-energiecentrales gebouwd worden voor de productie van duurzame waterstof. Waterstof kan worden gebruikt als grondstof of brandstof. In elke sector van de industrie kan waterstof ingezet worden. Het belangrijkste is dat bij het gebruik ervan geen CO2 en bijna geen luchtverontreiniging wordt uitgestoten. In het Akkoord van Parijs, een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde in bedwang te houden, streeft de Europese commissie om uiterlijk in 2050 koolstofneutraal te zijn binnen Europa. Een tussenhalte die de EU heeft beloofd is om tegen 2030 de uitstoot van broeikassen met minstens 40% te verminderen. Dit alles is opgenomen in het investeringsplan voor de waterstofeconomie in Noord-Holland, waarin wordt gesproken over een investering van 9 miljard euro om een waterstof-ecosysteem te bouwen.

Interessante doorbraak met dank aan wetenschappers van de KU uit Leuven

Wetenschappers aan de Katholieke Universiteit uit Leuven hebben in 2019 een opmerkelijke uitvinding ontwikkeld. Onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om een waterstof zonnepaneel te ontwikkelen dat vochtdamp en zonlicht omzet tot waterstofgas. Eén paneel slaagt erin om 250 liter per dag op te drijven. Met 20 van zulke panelen produceer je genoeg warmte en elektriciteit om de winter mee door te komen. De reden waarom het waterstofpaneel zo innovatief is, komt door de kostprijs van het paneel. Het nieuwe paneel kost relatief veel minder dan van de huidige zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Daarnaast kunnen de huidige zonnepanelen niet in elke omstandigheid functioneren. De waterstofpanelen daarentegen wel.

Demonstratieproject waterstof Hoogeveen: Eerste waterstof wijk voor de toekomst

Een woonwijk in Hoogeveen wordt momenteel omgebouwd tot de eerste waterstof wijk van Nederland. Er worden bijna honderd woningen omgebouwd tot aardgas vrije woningen. De bedoeling daarbij is om alle huizen te voorzien van een cv-ketel die draait op waterstofgas. De duurzaam opgewekte waterstof loopt via de bestaande aardgasleidingen. Wanneer uit onderzoek is gebleken dat de huizen in één keer van de CO2-emissie af is, zal dit in de nabije toekomst uitgevoerd worden bij de naastgelegen bestaande woonwijk.

Waterstof in de toekomst

Om vóór 2050 CO2-neutraal te zijn moet er wel het één en ander gebeuren. Dit zal positief uitpakken voor de bouwsector. Er zal meer werk worden gerealiseerd voor de bouwsector.

  • Er moeten speciale waterstof tankstations gebouwd worden
  • Er zullen waterstoffabrieken gebouwd worden
  • Woonwijken worden omgebouwd tot aardgas vrije wijken
  • Huidig gasnetwerk moet op paar delen vervangen worden (niet volledig vervangen)
  • Er komen meer wind- en zonneparken voor de productie van groene waterstof
  • Bouwmateriaal wordt een stuk duurzamer
  • Energie die verbruikt wordt in de bouw wordt duurzamer

Kortom er komt simpelweg meer werk voor de bouwsector en de manier waarop gebouwd wordt is een stuk duurzamer. Goed voor het milieu!

Voordelen en nadelen waterstofgas

Het inzetten van waterstofgas brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen waterstof:

  • Waterstofgas kan in grote hoeveelheden worden opgeslagen voor een lange periode
  • Bij het opslaan van waterstof is er geen aansluiting nodig op het elektriciteitsnet; ideaal om voertuigen en gebouwen te voorzien van energie
  • Waterstof wordt een stuk duurzamer opgeslagen om energie verlies te voorkomen
  • Waterstof is gemakkelijk te vervoeren
  • Luchtdamp is overal te vinden waardoor waterstofpanelen overal inzetbaar zijn

Nadelen waterstof:

  • Er is momenteel een heel klein aanbod voor groene waterstof
  • Bij het maken van waterstof wordt er onnodig energie verloren
  • De productie van groene waterstof is heel ingewikkeld, eist veel tijd en kost veel geld

Contact

Ben jijzelf op zoek naar een (nieuwe) baan in de bouw of heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren, maar nog vragen over hebt? Of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier