Nieuwbouwwoningen nemen af in 2023

20 October, 2022
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

De bouw in Nederland krimpt in 2023. Het aantal afbouwcertificaten die zijn afgegeven voor volgend jaar zijn 20% lager dan vorig jaar. Dit meldt Thermometer Koopwoningen van WoningBouwersNL, een vereniging van woningbouwspecialisten. Tegenwoordig denk je bij werken in de bouw aan de vele vertragingen van bouwprojecten, het stikstofprobleem, personeelskosten en de hoge werk druk. Lees dit artikel verder om meer te weten over de pijnpunten en actuele problemen in de bouw.


Verwachtingen

In 2022 komen er 71.000 nieuwbouwwoningen bij. Dit is vergleken met de verwachtingen van volgend jaar nog ruim. Volgend jaar wordt er geschat dat het aantal nieuwbouwwoningen onder de 60.000 blijft. Dit is slecht nieuws voor het kabinet, aangezien de afspraak staat dat er in 2031 één miljoen extra huizen gebouwd moeten zijn vergeleken met 2021. Dit houdt in dat er in een periode van 10 jaar, 100.000 huizen gebouwd moeten worden per jaar. Dit betekent dat 71.000 en 60.000 nieuwbouwwoningen per jaar te weinig zijn om in 2031 het doel te behalen


Afbouwcertificaten

Verzekeraars verlenen afbouwcertificaten aan aannemers, dit gaat op deze manier, omdat woningen dan afgebouwd worden bij faillissement van de aannemer. De tegenprestatie die verricht moet worden voor het ontvangen van deze afbouwcertificaten, is dat aannemers 70 procent van een nieuwbouwproject moet hebben verkocht. Nadat het afbouwcertificaat is ontvangen kan de aanvraag van een vergunning aangevraagd worden. In andere woorden zijn de afbouwcertificaten van groot belang in de bouw branche voor het starten van nieuwbouwwoningen verteld Coen van Rooyen, algemeen directeur van WoningBouwersNL. Niet alleen de certificaten zorgen dat het proces langer duurt, maar ook de bouwkosten spelen een rol. De kosten zijn namelijk hoger geworden waardoor projectontwikkelaars en woning corporaties terug om de tafel gaan om te kijken hoe ze dit gaan aanpakken en rekening kunnen houden met de kosten


Stijgende kosten en vertragingen

Ruben Heezen, Belangenbehartiger bij Bouwend Nederland geeft aan dat de stijging in de kosten niet alleen komt door de oorlog in Oekraïne. De stijging in de kosten komt ook doordat opdrachtgevers buiten het wettelijke besluit extra eisen stellen betreft energiezuinigheid en milieu-eisen. Ten tweede is een dieper liggend probleem dat er te weinig bouwlocaties zijn. De trajecten duren tegenwoordig veel langer door het personeelstekort. Het personeel die wel werkt aan bijvoorbeeld het bestemmingsplan hebben weer te maken met extra druk en stikstofregels waar ze zich aan moeten houden, maar ook kan iedereen nu naar de rechter stappen betreft een bestemmingsplan dit heet ook wel het Varkens in Nood-arrest. Dit heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald. Voorheen mochten alleen de partijen die officieel een reactie hebben gegeven op een bestemmingsplan in het voortraject na afloop naar de rechter stappen. Deze verandering zorgt er voor dat het ten eerste langer duurt en ten tweede extra geld gaat kosten door al het uitstel.


Didam-Arrest

Van Rooyen geeft aan dat het Didam-arrest ook een indicator is dat zorgt voor veel vertraging. Voordat deze regel inging kon de gemeente met één projectontwikkelaar zaken doen. Tegenwoordig kan dit niet meer en moeten andere projectontwikkelaars ook de kans krijgen. Wat geconcludeerd wordt door Heezen is dat de woningbouw continuïteit nodig heeft. Er zijn te veel indicatoren die zorgen voor moeilijkheden en vertragingen. Heezen gaat verder en vertelt dat het kabinet de juiste ambities heeft, maar de verkeerde aanpak. Gebruik de kennis van de markt om per project de haalbaarheid te achterhalen en processen te versnellen.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.