Overheid gaat bouw betaalbare huizen verplichten

3 March, 2023
Categorie:
Wet- & Regelgeving Bouw

Ben jij Timmerman of op een andere manier werkzaam in de bouw? Dan is er positief nieuws voor de sector waarin jij werkzaam bent. Minister de Jonge van Volkshuisvesting heeft een wetsvoorstel gepresenteerd met daarin verplichtingen voor woningcorporaties, gemeentes en provincies. Overheden krijgen in de wet meer grip op waar en voor wie wordt gebouwd en meer grip op manieren om mogelijke drempels in de woningbouw te verkleinen. Goede berichten voor de bouw dus, want dat betekent meer projecten en dus meer vacatures!


Obstakels

Momenteel werken de verschillende niveaus van overheden (gemeentelijk, provinciaal, landelijk) elkaar tegen binnen de woningbouw. Dit komt doordat er veel verschillende meningen en intenties gemoeid zijn met de bouw van huizen. Waar moet er worden gebouwd? Wat voor soort woningen moeten er komen? Hoeveel huizen en vooral hoeveel mag het kosten? Doordat iedereen wat anders wilt, is het lastig om tot concrete afspraken te komen en wordt er niet gebouwd.


De regie overnemen

Met dit wetsvoorstel wilt de overheid de regie meer naar zich toetrekken. In 2030 moeten er 900.000 woningen bij zijn gebouwd, waarvan twee derde betaalbaar moet zijn. Onder betaalbare woningen wordt verstaan sociale huur en koopwoningen van een prijs van maximaal 355.000 euro. Er komt een verplichting dat de niveaus van overheden samen een volkshuisvestingsprogramma op moeten stellen, waarin invulling wordt gegeven aan de bouwopgave, inclusief locaties. Gemeenten met weinig sociale huur moeten bijbouwen en gemeenten met meer sociale huur dan nodig moeten minder sociaal bouwen zodat ze kunnen focussen op de middenklasse. 


Samenwerking

Het wetsvoorstel wilt ook de samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties verbeteren. Gemeenten en woningcorporaties spelen een belangrijke rol bij het realiseren van voldoende en betaalbare woningen. Het wetsvoorstel wilt daarom om de samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties versterken en kennis en ervaringen beter uitwisselen.


Bouwsector

Het wetsvoorstel betekent goed nieuws voor de bouwsector. Voor de bouw van de grote hoeveelheid woningen is behoorlijk wat personeel nodig, wat inhoudt dat de vraag naar werknemers in de bouwbranche de komende jaren nog niet af zal nemen. Ben jij op zoek naar een baan in de bouwsector? Neem dan een kijkje op ons vacatureoverzicht!
 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.