Nieuwe normen geluidsoverlast

27 August, 2020
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

In de nieuwe Omgevingswet die in 2022 ingaat komen er nieuwe geluidsnormen. Deze regels brengen de toekomstplannen van veel projecten in gevaar. Dit omdat veel investeerders bang zijn dat projecten tijdelijk stop moeten worden gezet. Dit is weer een extra obstakel voor de bouw na de stikstof en PFAS-regelgevingen.

 
Vooral in drukke stedelijke gebieden zoals de randstad zorgt de nieuwe norm voor potentiële problemen. Waar de geluidsnorm het snelst overtreden wordt zijn de drukst bewoonde gebieden. Hier komen veel oorzaken van geluid samen, zoals vlieg, trein en autoverkeer. Er wonen bijvoorbeeld twee miljoen mensen binnen 300 meter van het spoor. Wel geeft maar 2 procent aan geluidsoverlast te ervaren. De woningen die nu worden gebouwd in de gebieden in kwestie voldoen volgens Coen van Rooyen, directeur van NVB-Bouw aan veel hogere isolatienormen dan de gebouwen die er nu al staan.


Locatietekort

Door deze verandering in de Omgevingswet wordt het alleen maar lastiger om te bouwen. De norm zorgt voor nog meer locatietekort wat al een probleem is. Coen van Rooyen zegt dat zijn bedrijf dagelijks een woning kan bouwen, maar niet als er geen locatie is. Door de nieuwe regeling durven veel investeerders het risico niet meer te nemen.


Gevolg op gezondheid

De geluidsnormen zijn niet meer vernieuwd sinds 1979. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen last kunnen hebben van langdurige blootstelling aan te veel geluid, zelfs al geven ze dat zelf niet aan. Het beschermen van die mensen is een opgave voor de gehele BV Nederland.” Aldus Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Daarnaast zorgt een woningtekort ook voor gezondheidsproblemen, het mes snijdt dus aan twee kanten. Hierin moet een goede afweging worden gemaakt.


Bronmaatregelen

Erik Roelofsen en Coen van Rooyen hebben ook punten waarin ze overeenkomen. Zo vinden ze allebei prefab-woningen, dit zijn huizen met een kortere bouwtijd op locatie, een goede oplossing voor geluidsoverlast. Ook vinden ze het belangrijk dat er goede communicatie is tussen de gemeenten en de omwonende. Het aannemen van de nieuwe normen is nog niet 100 procent zeker. Het kamp van Van Rooyen is tegen het wetsvoorstel en het kamp van Roelofsen vindt de huidige regels nog niet streng genoeg.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.