Timmerman vacatures

Verplicht minimumtarief voor zzp-ers gaat toch niet door

Publicatiedatum 31 januari 2024
Wijzigingsdatum 28 maart 2024

De regering gaat toch geen minimumtarief verplichten voor zzp’ers, ook komt er geen zelfstandigenverklaring voor zzp’ers die meer dan 75 euro per uur vragen. Dit vertelde de regering. De reden dat het niet door is gegaan is dat het te veel administratieve problemen en werkzaamheden met zich mee zou nemen.

Wouter Koolmees, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde eerder een tarief van minimum 16 euro per uur verplichten. Dit zou onderbetaling en schijnzelfstandigheid van zzp’ers tegengaan.

Geen minimumtarief op bijstandsniveau

Vakbonden vonden dit een te laag minimumtarief. Marjan van Noort van het FNV Zelfstandigen zei, “Liever geen minimumtarief dan één op bijstandsniveau”. Het FNV wil liever dat er per sector afspraken worden gemaakt over de minimumtarieven. Dit moet dan gebeuren tussen de opdrachtgevers en vertegenwoordigers van zelfstandigen

De overheid gaat wel verder met de webmodule. Deze webmodule is een hulpinstrument die opdrachtgevers extra zekerheid geeft wanneer zij iemand inhuren. Het geeft aan hoe de Belastingdienst de opdrachtnemer ziet, als zzp’er of werknemer? Het is dan al gelijk bekend of er wel of geen loonbelasting betaald moet worden, en of er werknemersverzekeringen afgesloten moeten worden.

27 procent zonder conclusie

De resultaten van de eerste testfase van de webmodule zijn inmiddels bekend. Hieruit blijkt dat in één kwart van de overeenkomsten duidelijk is dat het om een zelfstandige gaat. De webmodule geeft in 27 procent van de gevallen geen conclusie omdat de opdracht dan te specifiek is.

Uit ongeveer de helft van alle gevallen blijkt dat er waarschijnlijk een arbeidsovereenkomst gesloten moet worden. De gemaakt afspraken zijn dan zo dat de zzp’er toch als werknemer wordt gezien.

Na de proefperiode van afgelopen maanden hebben verschillende belanghebbende gesproken over de gebruikservaring. De webmodule wordt in het najaar van 2020 beschikbaar als pilot.

Webmodule biedt geen zekerheid

Magreet Drijvers van het Platform Zelfstandige Ondernemers zei dat zelfs rechters verschillende oordelen uitbrachten dus kan een webmodule al helemaal geen zekerheid bieden.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Timmerman en heb je op TimmermanVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier