Timmerman vacatures

Statushouder uit Eritrea renoveert oer-Hollandse molen uit 1860

Publicatiedatum 13 maart 2024
Wijzigingsdatum 23 april 2024

UTRECHT | Mehretab (20) uit Schoonhoven werkt samen met vakman Piet (50) aan de renovatie van een 159 jaar oude molen in het dorpje Oud-Alblas. De statushouder komt oorspronkelijk uit Eritrea leert hier onder persoonlijke begeleiding het timmervak en de Nederlandse taal. Het bijzondere duo is tot stand gekomen dankzij de gemeente Krimpenerwaard en Baanmakelaar Werving & Selectie.

Goede samenwerking

Aan de fundering van een meer dan honderdvijftig jaar oude molen, werken Mehretab en Piet zij aan zij. Piet legt Mehretab uit hoe het cement onder de molen gegoten zal worden en welk voorwerk ze hiervoor moeten verrichten. De communicatie gaat met veel gebaren en met langzame zinnen. Mehretab is namelijk statushouder uit Eritrea en druk bezig met het leren begrijpen van de Nederlandse taal en cultuur.

Piet, een ervaren timmerman uit Zuid-Holland, brengt hem met zichtbaar plezier de fijne kneepjes van het vak bij. "Ik heb wel vaker jongens begeleid. Vooral het communiceren is het moeilijkste met Mehretab, maar het lukt wel door de tijd te nemen en soms met handen en voeten te werken", vertelt de enthousiaste leermeester. Ook de 20-jarige Mehretab heeft duidelijk zin in het werken aan het uitdagende renovatieproject. "Ik heb een leuke collega", geeft hij met een grote glimlach aan. "Hij kan hakken als de beste", vult Piet aan terwijl Mehretab al lachend ja-knikt.

Medio mei is Mehretab via Baanmakelaar Werving & Selectie, begonnen aan een BBL-opleiding. Voor statushouders zoals Mehretab maakt Baanmakelaar matches om zo een baan te creëren in de bouw-, meubel- & timmer-, schilder- & onderhoudsindustrie. Omdat het niveau van taal, maar ook van vakkennis, voor iedere vluchteling varieert, levert Baanmakelaar altijd maatwerk bij het vinden van de best passende werkgever.

De match tussen Mehretab en zijn begeleider Piet is vanaf dag één een succes. De Eritreeër geeft aan: "Ik heb het heel erg naar mijn zin". Over het werk vertelt hij: "Het was best moeilijk maar nu wordt het al makkelijker". Baanmakelaar zorgt ervoor dat hij binnen het BBL-traject werkervaring krijgt in de praktijk en daarnaast een dag in de week naar school kan. Door in de praktijk te werken, doet hij enorm veel vakkennis op en werkt hij daarnaast ook op natuurlijke wijze aan zijn taalontwikkeling.

Om zowel werkgever als werknemer bij te staan, neemt Baanmakelaar het schoolgeld voor rekening. Daarnaast kunnen werkgevers die statushouders aannemen via Baanmakelaar, deze nieuwe vakkrachten tegen gereduceerd tarief een baan bieden terwijl de inkomsten van statushouder gelijk blijven.

Mehretab en Piet werken trots samen verder aan de renovatiewerkzaamheden van de oer-Hollandse molen in het dorpje Oud-Alblas in de gemeente Molenlanden. Naar verwachting zullen zij hier samen in het aankomende jaar aan blijven werken totdat deze molen helemaal opgeklapt is en toegankelijk zal zijn voor het grote publiek.

Werken in de bouw?

Wil jij ook een mooie baan als Timmerman of Schilder? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Al onze vacatures in de bouw vind je in ons vacatureoverzicht. Zie je niet direct iets wat bij je past of spreek je liever direct met een van onze consultants? Laat dan je gegevens achter in het contactformulier en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Contactformulier