Vorig jaar 93.000 arbeidsongevallen

22 December, 2020
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

Er zijn vorig jaar ongeveer net zoveel ongelukken op de werkvloer voorgekomen als de jaren daarvoor. Het gaat hier om ongevallen waar werknemers op zijn minst vier dagen niet kunnen werken. Vorig jaar, in 2019 waren dit er 93.000. Deze gegevens komen vanuit het CBS, die gebruik maakte van de Nationale Enquête Arbeidsongevallen.


Merknemers met ongevallen

In totaal waren er veel meer werknemers met ongevallen, iets meer dan 3,3 procent van alle werknemers liep letsel of schade op door een ongeval op de werkvloer. Het merendeel kon de volgende dag alweer verder werken, maar een derde (93.000) van de ongelukkigen moest vier dagen of langer thuisblijven. 


Kleine stijging

Hoewel er maar een kleine stijging van ongevallen was ten opzichte van 2017 was het verschil met de jaren daarvoor veel groter. Zo waren er in 2015 ‘maar’ 73.000 duizend vergelijkbare ongelukken. Dit is deels te verklaren omdat er vorig jaar meer mensen werkte dan in 2015. De andere reden is dat het gemiddelde aantal ongevallen per werknemer is gestegen.

De meeste ongevallen kwamen voort uit fysieke activiteiten. Het tillen van te zware objecten, uitglijden of struikelen werden veel genoemd. Ook kwam een deel van de ongelukken voort uit psychische klachten. Een voorbeeld zijn ook ongelukken die ontstaan door het onveilig te werk gaan met steigers.


Ongelukken in de bouw

Bijna 50% van alle ongelukken kwamen In de handel, zorg en industrie voor. Bij mensen die werken in de bouw kwamen relatief veel ongelukken voor. Bijna twee procent van deze mensen moesten vier of meer werkdagen missen door een arbeidsongeval, dit is bijna het dubbele van het gemiddelde van alle werksectoren. 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.