VCA certificaat

VCA certificaat

Als timmerman in de bouw heb je het vast wel eens voorbij zien komen, het VCA diploma of VCA certificaat. Maar wat is dit nou precies, waarom wordt hierom gevraagd en welke haken en ogen zitten eraan? Om dit duidelijk te krijgen hebben wij hier veel informatie voor je op een rijtje gezet om de vragen die je hebt rondom het VCA certificaat te beantwoorden. Ben je geinteresseerd in het behalen van je VCA certificaat en ben je op zoek naar een baan en een werkgever die je dit kosteloos aanbiedt of heb je andere vragen rondom het behalen van je VCA certificaat? Twijfel dan niet en neem contact met ons op, wij denken graag met je mee wat de mogelijkheden hiervoor zijn. 

Veilig werken? VCA certificaat halen.

 

Wat is een VCA certificaat?

 

Het VCA is een controleerbaar programma waarmee werknemers en werkgevers in de bouw kunnen aantonen dat zij veilig, gezond en milieubewust kunnen werken. Je wordt bekend met de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en het voorkomen van ongevallen op de werkvloer. VCA staat dan ook voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Als jij een VCA-programma succesvol volgt krijg je hier een bewijs van. Een VCA certificaat halen is niet verplicht volgens de wet, wel kan een werkgever het verplicht stellen er een te hebben om bij hen te kunnen werken. Werken in de bouw is niet risicoloos en daarom doe je er goed aan om een VCA certificaat te halen. Veiligheid boven alles, toch?

   


Diploma of Certificaat?

 

Er is een VCA-diploma en een VCA-certificaat, hoewel deze twee VCA’s-bewijzen op elkaar lijken zijn ze toch net even anders.


VCA diploma

Een VCA-diploma is voor werknemers en leidinggevers. Zij kunnen dit diploma behalen door te slagen voor het VCA-examen. Er zijn verschillende VCA-diploma’s die je kunt behalen:

•    B-VCA diploma
Ook wel het VCA Basis genoemd. Dit is het VCA voor werknemers in de bouw. Hiermee laat je zien alle basiskennis te bezitten om volgens de richtlijnen te kunnen werken die een timmerman of schilder moet beheersen.

•    VOL-VCA diploma
Dit is het VCA voor ZZP’ers en leidinggevende in de bouw. Dit is een uitgebreider diploma waarmee je kan laten zien je eigen werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Daarnaast kan je ook werknemers of collega’s zo aansturen dat zij hun werk veilig uitvoeren. Ook kan je toolbox meetings (dit is een presentatie over een veiligheidsonderwerp) organiseren.

•    VIL-VCU diploma
Het Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU (VIL-VCU) is een diploma voor mensen die bij een uitzendbureau werken en personeel plaatsen bij opdrachtgevers. Dit is nodig voor het uitzenden van werknemers aan VCA-gecertificeerde bedrijven. Medewerkers van TimmermanVacature.nl hebben dit diploma.


VCA certificaat

Het VCA-certificaat is voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren zoals bedrijven die werken in de bouw. Hiermee kan een bedrijf laten zien dat ze een veilige manier van werken hebben en aan alle landelijke maar ook Europese eisen voldoen. Dit certificaat is er in drie verschillende niveaus:

•    VCA*
VCA* is ervoor bedrijven die wat minder complex zijn en geen onderaannemerschap hebben. Verder is een VCA* vooral gefocust op VGM-werkzaamheden (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) op de werkvloer.

•    VCA**
VCA** is er voor bedrijven met onderaannemerschap. Dit certificaat is niet alleen gericht op VGM op grotere schaal dus door de hele organisatie.
VCA certificaat bij een bedrijf halen? Dat kan.


VCA certificaat halen

 

Om bewijs te hebben dat je veilig kan werken als timmerman is het behalen van een VCA-diploma een must. Dit kan via een VCA-cursus. Deze cursus kan je op verschillende manieren volgen maar het meest voorkomende is via een eendaagse cursus. Aan het eind van deze cursus maak je een VCA-examen waar je laat zien de benodigde kennis te beheersen. De kosten zijn (afhankelijk van het type cursus en examen enkelen honderden euro's). Het VCA-examen is er op VCA Basis niveau en VCA VOL niveau, de inhoud van deze examens zien er als volgt uit:
 

VCA Basis

•    40 vragen
•    Verschillende vraagvormen: Meerkeuze-, matching-, matrix- en rankingvragen
•    Er zijn 4000 punten te behalen
•    Geslaagd vanaf het halen van 64,5% (2.580) van de punten
•    60 minuten om het examen te maken
 

VCA VOL

•    70 vragen
•    Verschillende vraagvormen: Meerkeuze-, matching-, matrix- en rankingvragen
•    7000 punten te behalen
•    Geslaagd vanaf het halen van 64,5% (4.515) van de punten
•    75 minuten om het examen te maken

   


VCA certificaat register

 

Het VCA certificaat register ook wel bekend als het CDR (Centraal Diploma Register) is een VCA databank waar alle diploma’s na een behaalde VCA-cursus automatisch in worden geregistreerd. Iedereen heeft hier toegang tot werkgevers kunnen snel zien of een (potentiële) werknemer zijn of haar VCA heeft gehaald.  Als werknemer kan je het ook zelf gebruiken om te checken wanneer je het VCA opnieuw moet behalen. In dit register staan de diplomagegevens, voorletters, voornaam, achternaam en de geboortedatum van wie het diploma is. Met deze gegevens kan er dus gekeken worden of iemand een VCA diploma of een VCA certificaat heeft.

Een VCA certificaat halen doe je voor je eigen veiligheid.


Wat kost een VCA certificaat?
 

De kosten voor het behalen van een VCA certificaat als werknemer zijn ongeveer €100 wanneer je ook een training of een cursus vooraf wilt volgen zijn de kosten ongeveer €225. De kans van slagen is door het volgen van een training / cursus wel groter en dit raden wij je dan ook zeker aan om te doen. De kosten voor een VCA training of cursus kunnen iafwijken (afhankelijk van de instantie waar deze gevolgd wordt). Wanneer je als werkgever VCA-gecertificeerd wilt worden kunnen de kosten meer variëren. Voor een VCA* liggen de koster lager dan bij een VCA** omdat hier meer eisen aan vast zitten. Daarnaast wordt ook gekeken naar het aantal werknemers in dienst, de soort werkzaamheden en het niveau van het VGM-beheersysteem (VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu). De kosten voor het afleggen van een VCA* examen zijn €45 en voor een VCA** €114. 

 

Beperk de risico’s van werken als timmerman

 

Beperk de risico's die vast zitten aan werken in de bouw als timmerman en zet je eigen veiligheid altijd als de hoogste prioriteit in je werk. Zorg dat je beschikt over een VCA certificaat of diploma. Heb je het geld niet om een curus te volgen waarmee je een VCA kunt behalen (dit loopt al snel in de honderden euro's, afhankelijk van voor welke cursus je kiest) zoek dan naar een werkgever die het (deels) voor je wil bekostigen. Een goede werkgever geeft om de veiligheid van zijn personeel en heeft eigenlijk de morele verplichting om een werknemer bij te staan in het traject voor het behalen van een VCA certificaat of diploma. Op TimmermanVacature.nl staan veel vacatures bij mooie werkgevers in de Bouw, Meubel- en Timmerindustrie. Wij kunnen je helpen bij het zoeken van de beste, bij jou passende baan waar ze je helpen om dit mooie en tevens belangrijke stukje papier te behalen.

 
Onze socials
Vacatures, carriereadvies & meer
TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.