Meubelmaker

Meubelmaker, een echt ambacht


Als meubelmaker ontwerp en maak je allerlei verschillende soorten meubels. Het is een beroep dat al honderden jaren oud is en als een echt ambacht wordt gezien. Er is veel vraag naar meubelmakers. Meubels die worden gemaakt door echte vakmensen worden ook veel meer gewaardeerd dan die in een fabriek in elkaar worden gezet. Je moet als meubelmaker kwalitatief hoogstaand werk kunnen leveren, precies naar de wensen van de opdrachtgever. Je werkt meestal binnen, in een meubelmakerij. 

Meubelmaker gefocust

Vaardigheden

 

Omdat je als meubelmaker heel specifieke wensen moet uitvoeren is het belangrijk dat je veel verschillende vaardigheden beheerst.

•    Ontwerpen
Voordat je aan de slag gaat met het bouwen van meubels, moet je ze eerst ontwerpen. Om dit goed te kunnen moet je de wensen van een klant goed begrijpen en in een duidelijke schets kunnen omzetten. Het is dus belangrijk dat je goed begrijpend kunt luisteren en ideeën op papier kunt zetten.

•    Creatief
Je moet creatief vaardig zijn. Klanten komen vaak met een vaag idee, jij moet hen helpen met het uitwerken van dat idee. Soms moet je zelfs het volledige interieur van een ruimte ontwerpen.

•    Om kunnen gaan met verschillende materialen
Om de meubels te maken heb je meerdere vaardigheden nodig. Je moet met verschillende materialen om kunnen gaan en je moet hout kunnen afwerken en bewerken. Dit kan met handgereedschap zoals zagen, schaven of boren. Daarnaast moet je met machinaal gereedschap werken. Denk aan elektrische zagen en boormachines.

•    Ruimtelijk inzicht
Nadat je meubels hebt gemaakt moet je ze ook kunnen plaatsen. Hiervoor moet je goed ruimtelijk inzicht hebben en je gereedschap goed kunnen gebruiken.

•    Restaureren
Ook moet je als meubelmaker beschadigde meubels kunnen restaureren. Dit zijn vaak oude of zelfs antieke meubels en erfstukken. Hier zit vaak emotionele waarde aan vast waardoor het herstellen extra belangrijk is voor de opdrachtgever. 

•    Nauwkeurig werken
Meubelrestauratie is heel precies werk, waarbij je als meubelmaker heel nauwkeurig met je handen moet werken, omdat machines vaak te grof en lomp zijn. 

•    Afwerken
Het afwerken van meubels vraagt veel dezelfde vaardigheden als het restaureren omdat het allebei precisiewerk is en het om het ontwerp van de meubels gaat. Een vaardigheid die je hierbij ook nodig hebt is het lakken en verven. Dit zorgt ervoor dat de meubels er mooier uitzien en een langere levensduur hebben. 

   

Werkzaamheden

 

De werkzaamheden die je als meubelmaker uitvoert kunnen erg verschillen. Dit is afhankelijk van waar je werkt en wat de taken zijn. Naast werken in een meubelmakerij voor gewone meubels kan je bijvoorbeeld ook als meubelmaker aan scheepsinterieurs werken.

•    Kleine opdrachten
In een meubelmakerij zal je veel verschillende kleinere opdrachten krijgen. Deze zijn afhankelijk van de wensen van de klant. 

•    Werken in een vaste volgorde
Aan je werkzaamheden zit meestal een vaste volgorde, die logisch zijn in het proces van meubels maken. Het begint bijvoorbeeld met het ontwerpen van een nieuw meubel of in het geval van restauratie met het uitzoeken van wat er gerestaureerd moet worden. Daarna begint het bouwen van de meubels. Hiervoor zal je veel van de eerder genoemde vaardigheden gebruiken zoals: Houtbewerken en het omgaan met gereedschap. Als het meubelwerk wordt afgebouwd, moet het worden afgewerkt met een verf- en of laklaag. Hierna is het af en klaar om geplaatst te worden. 
 

Meubelmaker worden

 

Als je meubelmaker wilt worden, moet je een BBL-opleiding meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer afronden. Dit is een niveau 3 BBL opleiding. Hier leer je het meubelmakersvak. Na de opleiding kan je bij een meubelmakerij gaan werken of je kan ervoor kiezen om verder te leren. Als je wilt verder leren zijn er veel opties, zoals het volgen van een BBL-opleiding op niveau 4 of het volgen van speciale workshops of cursussen.

 
Onze socials
Vacatures, carriereadvies & meer
TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.