Interieurbouwer

Interieurbouwer, een prachtig vak


Als interieurbouwer ben je bezig met het inrichten van woon- werk- en leefruimtes. Het werk is dan ook erg afwisselend. Of het nou op kantoor, school of in de kroeg is, het interieur bepaalt de sfeer enorm. Je moet dan ook uitstekend ruimtelijk inzicht hebben en helder kunnen communiceren over welke uitstraling opdrachtgevers willen, zodat je het perfecte interieur kan maken voor de juiste doelgroep. 

Interieurbouwer

Vaardigheden

Net als bij ieder ander specialisme zijn er ook voor het uitvoeren van het vak interieurbouwer verschillende vaardigheden waar je over moet beschikken om het vak op een professioneel niveau uit te kunnen voeren. Deze vaardigheden ontwikkel je door opleiding, ervaring, cursussen en passie en liefde voor het vak en de wil om je hierin te blijven ontwikkelen om een hoog niveau na te streven. Gewoon gaan doen en juist niet bang zijn om fouten te maken en genoeg "vlieguren" maken om zo veel mogelijk ervaring op te doen in verschillende situaties, dat is misschien wel de beste leerschool om een goede interieurbouwer te worden en te blijven. Tuurlijk heb je ook een papiertje nodig (daar later op deze pagina meer over). Onderstaande vaardigheden zijn verder belangrijk om te hebben of om jezelf in te ontwikkelen.

•    Inzicht
Eén van de belangrijkste vaardigheden van interieurbouwers is goed ruimtelijk inzicht hebben. In één oogopslag moet jij kunnen zien wat er mogelijk is in een ruimte qua indeling en interieur.

•    Communicatie
Dit ruimtelijke inzicht moet je kunnen combineren met de wensen van je klanten. Daarvoor is goede communicatie ook een belangrijke vaardigheid.

•    Interieurwensen
De interieurwensen van klanten zijn vaak heel specifiek en moeten zoals zij willen worden uitgewerkt. Een interieur moet vaak verschillende functies hebben. Hiervoor kan je inspiratie vanuit je omgeving gebruiken. Een woonruimte moet warm en gezellig aanvoelen, op een kantoor wil je kalmte en overzicht creëren en op een jacht wil je luxe en exclusiviteit uitstralen. Wensen en ideeën vertalen naar de praktijk, daar draait het om in het vak van interieurbouwer. Om dit goed te kunnen moet je eerst op papier zetten wat het plan is.

•    Creativiteit
Het maken van schetsen en maken en lezen van bouwtekeningen moet je goed onder de knie hebben. Omdat je tijdens je loopbaan als interieurbouwer veel verschillende interieurs bouwt, moet je ook creatief zijn. Iedere opdracht heeft namelijk andere eisen die enorm kunnen verschillen en je moet op elke uitdaging een oplossing kunnen bedenken.

•    Werken met verschillende materialen
Na de voorbereidingen ga je aan de slag met het bouwen van het interieur. Hier ben je waarschijnlijk de meeste tijd aan kwijt. Belangrijk is dat je met verschillende materialen kunt werken. Denk dan aan verschillende soorten hout of kunststof.

•    Precisie en nauwkeurigheid
Precisie en nauwkeurigheid zijn misschien wel de allerbelangrijkste vaardigheden die je moet beheersen als interieurbouwer. Het gaat in je werk namelijk niet alleen om duurzaam- en stevig interieur maken maar vooral om mooi interieur. Daarom moet je dus tot op de millimeter precies werk kunnen leveren.
 

 

Werkzaamheden

Als interieurbouwer zal je op verschillende plekken je werkzaamheden uitvoeren. Het kan bijvoorbeeld dat je op een werkplaats het interieur bouwt en dan op locatie het in elkaar zet. In sommige gevallen zal je volledig op locatie werken, dit is soms het geval bij nieuwbouw. Tijdens het bouwen van interieur zal je veel bezig zijn met het bewerken van hout en andere materialen. Dit doe je veelal met de hand maar je gebruikt ook vaak machines zoals compressoren en zagen die vaak ook machinaal worden aangedreven. Voor het grovere werk zal je de machines gebruiken maar naar mate het werk vordert en preciezer wordt zal je meer met de hand gaan werken.Je werkzaamheden kunnen erg verschillen per opdracht. Zo zijn de eisen voor een scheepsinterieur compleet anders dan die van woninginterieurs of het interieur van een winkel of een beurs, kantine, hotelkamer of zaalverhuur accommodatie.
Interieurbouwer actiefoto

Interieurbouwer worden?

Om interieurbouwer te worden moet je o.a. creatief en nauwkeurig zijn. Maar dit alleen is niet genoeg. Ook moet je een speciale opleiding hebben gevolgd. Tijdens de BBL of BOL opleiding meubelmaker / interieurbouwer (Vanaf MBO niveau 2) leer je via een stage of bij een leerbedrijf de werkzaamheden van een interieurbouwer. Om deze opleiding te volgen moet je al wel een VMBO, Assistent Houtbranche diploma of een entreeopleiding hebben afgerond. Na de opleiding meubelmaker/interieurbouwer niveau 2 kan je ervoor kiezen om verder te leren. Dit kan met een BBL-opleiding Allround meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer niveau 3.
 

Onze socials
Vacatures, carriereadvies & meer
TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.