Bouw krijgt tijdelijk vrijstelling van de stikstofaanpak

16 October, 2020
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

De overheid heeft in de wet vastgesteld dat de natuur moet herstellen en de stikstofuitstoot minder moet worden. Dit pakket stevige maatregelen om de stikstofdepositie (dit is het in de grond terecht komen van schadelijke stoffen) te verminderen geeft ook meer mogelijkheden voor economische activiteiten, voor activiteiten in de bouw is ook extra ruimte vrijgemaakt.


Uitstoot ontmoedigen

Deze maatregelen zijn verwerkt in het wetsvoorstel Stikstofreductie en Natuurverbetering. Eerder aangekondigde maatregelen zijn hierin duidelijker verwerkt, zoals het verlagen van de maximumsnelheid, extra geld om stallen te verduurzamen en de PFAS (chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu) maatregelen. Hiernaast wil de overheid tot een overeenkomst komen met de bouwsector om uitstoot van schadelijke stoffen extra te ontmoedigen. Dit moet leiden tot bijvoorbeeld meer categorie nul-emissie voer- en werktuigen en ontwikkeling van emissiearme bouw en bouwlogistiek. Deze worden toegepast door bouwhubs, prefab en verdere digitalisering.

Met deze maatregelen kan er weer gebouwd worden, dit zal verder helpen aan het herstel van de Nederlandse economie en de verduurzaming van het bouwproces. Deze aanpak vermindert niet alleen de uitstoot van stikstof maar ook van CO2 en fijnstof.


Extra geld voor de bouw

Er is afgesproken dat de aankomende drie jaar er 300 miljoen euro vrij gaat komen voor de bouw, daarbovenop komt ook nog 200 miljoen vrij tussen 2023 en 2030. Dit geld komt er om de stikstofaanpak in de bouw uit te kunnen voeren. 

De resultaten worden besproken in 2023 en daarna iedere twee jaar. Hiervoor komt een speciaal programma die dit zal monitoren. Er wordt dan gekeken of alles goed loopt om de gewenste stikstofreductie te behalen.
 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.