De Onderzoeksraad wil dat grote openbare gebouwen regelmatig gecontroleerd worden.

1 December, 2020
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wil dat de constructies van alle grote openbare gebouwen in het land regelmatig worden gecheckt op hun veiligheid. Deze ‘APK’ voor gebouwen moet ongelukken zoals die van het stadion van voetbalclub AZ voorkomen, in 2019 stortte namelijk het dak van het stadion in.


Scheur in lasverbinding

Al direct na de bouw van het stadion bleek dat het dak niet aan alle veiligheidseisen voldeed. Als gevolg hiervan ontstond er een scheur in de lasverbinding. In de tijd tussen de bouw en het instortten van het dak is er geen enkele controle geweest. Was deze er wel geweest dan had dit ongeluk voorkomen kunnen worden. Het stadion was gelukkig leeg toen het ongeluk gebeurde, waardoor er niemand gewond is geraakt.

De OVV zegt dat dit niet het enige voorval van slecht bouwwerk was. Zij melden dat er zeker zestig gebouwen in de afgelopen twintig jaar zijn geweest met onveilige constructies. Bij de helft van de gebouwen zijn deze gebreken tijdig opgemerkt en opgelost, bij de andere helft niet.


Meerdere ongelukken

Enkele voorbeelden hiervan zijn dus het instorten van het dak van het AZ-stadion en het ingestorte dak van de Grolsch Veste (het stadion van FC Twente). Maar niet alleen bij voetbalstadions ging het mis. In 2003 kwamen de balkons van een appartementencomplex in Maastricht naar beneden en in 2017 stortte in Eindhoven een parkeergarage in. Hiernaast zijn er nog meer gebouwen waar de constructie niet veilig van was en men er niet op tijd achter kwam.

Bij sommige van deze gevallen was er zelfs al gewaarschuwd over de onveilige situatie maar daar werd toen onvoldoende naar gehandeld. 

Tijdens en voor de bouw wil de bouwsector de veiligheid beter gaan controleren. De Onderzoeksraad merkt wel dat wanneer het gebouw eenmaal in gebruik wordt genomen, deze controle bijna niet meer plaats vindt. Vandaar ook dat het OVV het verplicht wil stellen.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.