Bouw reageert goed op de coronacrisis

4 February, 2021
Categorie:
Economisch BouwNieuws

In 2020 is de productie binnen de bouw met 1,5% afgenomen, dit zal gedurende het jaar nog meer afnemen tot uiteindelijk 3,5%. Dit is in vergelijking met andere sectoren geen slecht resultaat zeker als je naar het effect van eerdere crises op de bouw kijkt. In de jaren 2022-2025 zal de bouwproductie weer stijgen naar de hoogte van voor de coronacrisis. Deze cijfers komen uit het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).


Ook groei

De oorzaak van de daling van de bouwproductie zijn de effecten die door de coronacrisis zijn ontstaan. Maar er waren ook bouwactiviteiten die juist toenamen in de afgelopen periode. Zo zijn er veel meer renovatie-activiteiten geweest in de woningbouw en utiliteitsbouw. Dit komt doordat geld dat normaal voor vakanties en andere activiteiten werd gebruikt nu geïnvesteerd werd in het verbouwen van huizen en panden.  

De sectoren die wel duidelijk minder productief waren afgelopen jaar waren de nieuwbouw en de utiliteitsbouw, hier kromp de productie met 10% en 5%. Dit kwam niet alleen door de coronacrisis, een van de oorzaken was dat er minder vergunningen beschikbaar waren.


Investeringen gaan door

Ook in andere bouwsectoren zoals de grond-, water- en wegenbouw is er weinig negatief effect op de productie geweest door de coronacrisis. Veel van de investeringen gingen gewoon door, waardoor opdrachten niet stopgezet hoefden te worden.


Minder werkgelegenheid

Wel zal de werkgelegenheid dit jaar afnemen, dit komt door het effect van de coronacrisis van dit jaar en vertraagde effecten van vorig jaar. De schatting is dat er ongeveer 17.000 (3,5 %) banen verdwijnen dit jaar. Wel ziet het er op de middellange termijn een stuk positiever uit. Zo zal de productie van nieuwbouw stijgen met 7,5% in de jaren 2022-2025 met als doel uiteindelijk ieder jaar 75.000 woningen erbij te bouwen. In die periode zal de werkgelegenheid ook groeien met 37.000 banen naar 481.000 mensen die werken in de bouw. Het totale productievolume is dan € 84 miljard, € 9 miljard meer dan in 2020.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.