Bouw draait gewoon door tijdens de coronacrisis

7 April, 2020
Categorie:
Economisch BouwNieuws

Vrijdag 26 maart zijn er richtlijnen voor de bouw gemaakt na overleg tussen de vakbonden en ministeries, dit is omdat Techniek Nederland en Bouwend Nederland vinden dat de bouw niet stil moet liggen ondanks het Coronavirus. De richtlijnen zijn geen slecht idee, maar is het praktisch gezien mogelijk dat men zich eraan gaat houden? Als er wordt gekeken naar hoe groot de vraag hiernaar was zou je het wel verwachten. Niels Wensing, woordvoerder van Bouwend Nederland zei dat ze een berg aan telefoontjes kregen van bedrijven met de vraag of het protocol al klaar was en of ze er mee aan de slag konden gaan.

Benieuwd wat er in de richtlijnen staat? Bekijk het "Samen veilig doorwerken" protocol.

 

Samen veilig doorwerken

Het document met alle protocollen genaamd "samen veilig doorwerken" bestaat uit acht pagina’s. Wensing zegt dat het eigenlijk een soort vertaling is van de huidige richtlijnen van het RIVM. “Met het gebruik van je gezonde verstand had je er ook uit kunnen komen.” In het document staat bijvoorbeeld dat pauzes het beste buiten kunnen worden gehouden. Aangeraden wordt het werken in vaste groepen om met minder verschillende mensen in contact te komen. Gereedschap dat gezamenlijk gebruikt wordt moet worden ontsmet. Indien iemand zich onveilig voelt mag hij of zij de werkplaats verlaten.

Wel wordt het lastig om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Als het niet lukt om je aan deze afspraken te houden spreek dan een manier af om toch veilig te kunnen werken volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit betekent dat je sommige dingen misschien helemaal niet meer moet doen. Rij bijvoorbeeld niet met veel mensen tegelijk in een bus naar werk en pak je eigen gereedschap in plaats van het elkaar aan te geven. Dit moet worden gedaan volgens Wensing om "het afstand houden" toch nog zo veel mogelijk te kunnen naleven. 
 

Pak je verantwoordelijkheid

Het is belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te nemen en je aan de richtlijnen te houden. Maar niet iedereen doet dit goed. Om er toch zeker van te zijn dat er op gelet wordt zal elke bouwplaats een “coronaverantwoordelijke” aanwijzen. Hij of zij zal mensen op hun gedrag moeten aanspreken indien nodig, aldus de woordvoerder. Loes Hartman van het RIVM vertelt dat ze erg blij zijn met de protocollen van de bouwsector. Vooral hoe de bouwsector de maatregelen afstand houden benadrukt en het thuisblijven als je familie of jijzelf ziek bent bevalt het RIVM goed.
 

De bouwsector is de motor van de economie

Loes Hartman kijkt er niet van op dat de bouwsector niet stilligt, ook al wordt het niet gezien als een cruciale sector. “Een hele sector stilleggen heeft ook weer consequenties, kan ik mij zo voorstellen.” Niels Wensing is het er daar mee eens. Hij zegt: “De economische schade zal alleen maar groter worden als je de bouw stopzet. De bouwsector is de motor van de economie. Het zou doodzonde zijn als je die laat stilvallen.”
 

Hoe nu verder?

De vraag is nu of de bouw überhaupt nog kan doorgaan. Werknemers zijn verplicht zich ziek te melden voor hun werk als zij zich niet honderd procent voelen. Verder zorgen de dreigende lockdowns ervoor dat grote groepen bouwvakkers uit Oost-Europa naar huis trekken. Er zijn dus veel minder handen beschikbaar dan normaal. Wensing zegt dat het nu allemaal nog meevalt. “We zien iets meer ziekmeldingen en er zijn mensen die vertrekken naar hun thuisland, maar het leidt niet tot onoverkomelijke problemen tot nu toe.”

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.