Het doel van de BIK is investeren

6 October, 2020
Categorie:
Economisch BouwNieuws

De staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief heeft maandag toelichting gegeven over de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze crisismaatregel heeft drie doelen: voorkomen dat investeringen die al gepland staan worden uitgesteld, het naar voren halen van investeringen en het investeringsniveau omhoog brengen. Nieuwe banen creëren is dus niet het primaire doel. Aankomende twee jaar wordt er 4 miljard euro vrijgemaakt voor deze crisismaatregel.


Minder investeringen

De heer Vijlbrief deelde zijn plannen maandag met de tweede kamer met het idee “om met investeringen door de crisis te komen”. Deze maatregelen komen omdat veel bedrijven de handen op de knip houden door de coronacrisis. De verwachtingen van het Centraal Planbureau zijn dan ook dat er dit jaar 10 miljard euro minder geïnvesteerd zal worden. Dit pakket maatregelen wordt door het kabinet gebracht, hierdoor kunnen werkgevers een gedeelte van hun investeringen de aankomende twee jaar verrekenen met de loonkosten.

Na commentaar van de oppositie heeft Vijlbrief wel nog enkele veranderingen gemaakt aan de BIK waardoor het makkelijker is voor kleine bedrijven om gebruik te maken van de maatregel. Daarnaast kan er nu ook met groene investeringen aanspraak gemaakt worden op de korting. 


Toch meer banen

Ook al is het creëren van nieuwe banen niet per se een doel van de BIK de overheid gaat er wel vanuit dat het tot meer banen zal leiden. Doordat er meer ruimte vrij komt voor nieuwe investeringen zal dit ook nieuwe banen als gevolg met zich meebrengen.
Er zitten wel voorwaarden vast aan de BIK regeling. Vijlbrief maakte deze maandag bekend:

•    Minimaal voor €20.000 investeren.
•    Ieder onderdeel van de investering moet een minimaal bedrag hebben van €1.500.
•    Na 1 oktober 2020 moet de investering zijn gedaan.
•    De investering moet afbetaald zijn tussen 2021 en 2022.
•    Bedrijven mogen maximaal vier aanvragen per jaar doen.


Merendeel van de korting voor het MKB

Minister Vijlbrief denkt dat ongeveer 60 procent van de belastingkorting bij MKB's terecht zal komen, dit omdat investeringen onder de 5 miljoen euro meer korting krijgen dan investeringen boven de 5 miljoen euro. De verantwoordelijke partijen voor deze korting worden De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Belastingdienst.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.