Loonsteun hoeft niet altijd terugbetaald te worden

27 October, 2020
Categorie:
Wet- & Regelgeving Bouw

Wouter Koolmees, de minister van Sociale Zaken kwam in een brief aan de tweede kamer met een update over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Dit zijn steunmaatregelen voor bedrijven om de coronacrisis door te komen. Bedrijven zullen ongeveer 5 maanden later een deel van hun loonsteun ontvangen. Daarnaast hoeven bedrijven alleen te veel ontvangen loonsteun terug te betalen als dit €500 of meer was.


Drukte bij UWV

De oorzaak hiervoor is de enorme drukte bij het UWV, deze organisatie is verantwoordelijk voor de NOW-regeling. Alleen al in de eerste periode dat de NOW-regeling actief is hebben meer dan 130.000 bedrijven aanspraak gemaakt op deze steun. 

Op basis van het geschatte verlies wat bedrijven zouden lijden kregen zij een voorschot op de loonsteun in deze eerste periode. Het UWV gaat nu bepalen op basis van de echte cijfers of dit bedrag klopt. Het gevolg hiervan is dat sommige bedrijven recht hebben op meer steun en sommige moeten een deel van hun ontvangen loonsteun terugbetalen. 


Betrekking tot eerste NOW-regeling

Als een werkgever te veel steun heeft gekregen dan moet de werkgever een deel terugbetalen, maar dit hoeft dus niet als het te veel gekregen bedrag minder dan €500 is. Deze regels gelden op dit moment alleen voor de eerste NOW-regeling van de periode maart tot en met mei. Voor de NOW-regeling in juni is nog niet bekend of deze regels ook gelden.

“Het algemeen belang afwegende tegen de hoeveelheid werk die het invorderen met zich meebrengt, is besloten tot de genoemde ondergrens van €500”, aldus Koolmees. De bedrijven zullen wel op de hoogte gebracht worden dat ze te veel loonsteun hebben gekregen, maar hoeven dit bedrag niet terug te betalen. Dit geld dus ook voor alle bouwbedrijven in Nederland.


Cijfers doorgeven

Het is sinds 7 oktober mogelijk voor bedrijven om hun werkelijke verlies door te geven aan het UWV, dit hebben ongeveer 7.500 bedrijven gedaan.

Het doorgeven van het werkelijke omzetverlies van de tweede NOW-periode is uitgesteld naar 15 april 2021. In eerste instantie zou dit vanaf 15 november 2020 mogelijk zijn maar dit is uitgesteld vanwege drukte bij het UWV.  Het duurt nu 5 maanden langer voor bedrijven totdat zij hun volledige loonsteun ontvangen. Nu krijgen zij eerst een voorschot van 80 procent.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.