Huizen worden massaal opgeknapt in coronatijd

23 July, 2020
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

Klusbedrijven hebben het drukker dan ooit, ze hebben wachttijden van meerdere maanden en hypotheekaanbieders hebben meer aanvragen dan normaal. Dit komt doordat Nederlanders ervoor kiezen nu hun huis te verbouwen of te renoveren.


Volle agenda’s 

Volgens de directeur van de vereniging voor vakmensen (VLOK), Dennis Kosten is de agenda van een van de klussers al volgeboekt tot juni 2021. Dit komt omdat naast dat de gestegen vraag er nog steeds een tekort is aan vakmensen. “In de vorige crisis zijn er uit de gehele bouwsector 50.000 vakmensen verdwenen. Dat is wel weer aangetrokken, maar er blijven tekorten.”

Vincent van Rijsewijk laat nieuwe kozijnen plaatsen en merkt de drukte ook. “Een afspraak maken in de showroom duurde twee weken, het inmeten drie maanden en qua levering zijn we blij dat we nu eens eindelijk aan de beurt zijn. Mensen hebben coronajeuk: we gaan allemaal het huis pimpen.”


Extra zakcentje

Dennis Kosten zegt dat er meerdere redenen zijn voor de verbouw behoefte. Sommige mensen hebben bewust geld gespaard tijdens de coronacrisis andere hebben een extra zakcentje over omdat zij dit jaar niet op vakantie gaan.

“Door corona werken veel mensen thuis, ze willen meer ruimte en gaan hun huis opknappen. Omdat de huizenprijzen zo zijn gestegen, verzilveren mensen overwaarde voor een verbouwing. Daarnaast is er nog steeds krapte op de woningmarkt, waardoor mensen minder makkelijk verhuizen en kiezen voor een verbouwing.” Aldus Carina Kloet van De Hypotheker.


Mislukte doe-het-zelf pogingen

Een andere bron van extra werk zijn mislukte doe-het-zelf pogingen. “Tijdens de lockdown zijn er heel wat mensen geweest die vol enthousiasme aan de slag zijn gegaan, helaas niet altijd succesvol. De mislukte thuisklussen komen dus nog boven op het nieuwe werk.”

Naast bouwbedrijven en consumenten merken ook hypotheekaanbieders dat het populair is om je huis op te knappen. De Hypotheker zag een stijging van 84 procent bij de hypotheken voor woningverbouwing ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De hypotheken namen met 14 procent toe bij AEGON en bij ABN AMRO met 65 procent.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.