Hoe zorgt de oorlog voor bouwmateriaal prijsstijgingen en tekorten?

25 April, 2022
Categorie:
Economisch BouwNieuws

Als zzp timmerman word je steeds vaker geconfronteerd met de prijsstijgingen van bouwmaterialen, maar ook als timmerman in loondienst bij een bouwbedrijf merk je hier dagelijks de gevolgen van. Maar of je nou ZZP of loondienst timmerman bent, het gevolg van de prijsstijgingen is dat bepaalde projecten uitgesteld worden of helemaal niet meer doorgaan. Het FD (Financieel Dagblad) meldt dat er om deze reden de afgelopen tijd een flink aantal bouwprojecten stil zijn komen te liggen. Er zijn teveel conflicten tussen bouwbedrijven en opdrachtgevers over wie er moet opdraaien voor de gevolgen van de hogere kosten en van diverse materiaaltekorten De prijzen leiden volgens de krant tot discussies tussen bouwers en opdrachtgevers over wie er opdraait voor de hogere kosten en materiaaltekorten.


Kosten passen niet binnen budget

Het binnen het budget houden van de vooraf opgestelde begroting is de grootste uitdaging in deze tijd. Zo zouden volgens de krant de bouwplannen van een dependance van het conservatorium van Amsterdam en het nieuwe ouderenwoningcomplex Aldlânstate in Leeuwarden al zijn stilgelegd, doordat de kosten van de bouwplannen niet meer binnen het budget van de begroting passen. Dit is door de betreffende projectontwikkelaar ook aan de NOS bevestigt.


Oorlog zorgt voor nog hogere prijzen

Door met name de oorlog in Oekraïne zijn de problemen nog groter geworden dan ze al waren door de corona pandemie. Vóór de oorlog waren de prijzen van o.a. bouwmaterialen al flink gestegen en mede daardoor liepen de afgelopen jaren al veel bouwprojecten vertraging op. Echter zijn door de oorlog de problemen nu nog groter geworden door met name de hogere energieprijzen die gepaard gaan met de oorlog. Bouwbedrijven durven met opdrachtgevers geen afspraken meer te maken over de prijs en oplevering van een project, doordat er een te grote onzekerheid is over de prijsstijgingen van bouwmaterialen en vertragingen door o.a. tekorten aan bouwmaterialen, waar bouwbedrijven geen invloed op hebben.


Grondstoffen uit zowel Rusland als Oekraïne

Naast de hogere energieprijzen (denk aan de productie van bouwmaterialen waar vaak veel gas voor nodig is) komen ook veel grondstoffen uit zowel Rusland als Oekraïne. Denk hierbij aan staal, klei en aluminium bijvoorbeeld. De aanvoer van deze grondstoffen worden door de oorlog verstoord, met grote gevolgen voor de bouwbranche. Andere materialen waar ook een tekort aan is zijn materialen als hout, glas, baksteen, kit, kranen, pvc-buizen en dakpannen. Voor veel bouwbedrijven is het een grote uitdaging om aan deze materialen te komen en zeker als het om grote aantallen gaat.


Staal voor hoge gebouwen

Staal is voor de bouw van hoge gebouwen een van de belangrijkste materialen. En tekort aan staal zorgt in de bouwbranche direct voor problemen en kan ervoor zorgen dat in de toekomst nog meer projecten stilgelegd gaan worden. Econoom Casper Wolf van de ABN Amro bank zegt daar het volgende over:

Als bedrijven steeds moeilijker aan essentiële materialen als staal komen, wat vooral nodig is voor hoge gebouwen, dan kunnen er zeker meer projecten stilgelegd gaan worden". "De aanvoer van materialen heeft de grootste invloed op de bouwprojecten.


Lange termijn gevolgen

Naast de gevolgen van de oorlog op de korte termijn zijn er volgens Wolf juist ook serieuze gevolgen waar we rekening mee moeten gaan houden voor juist de lange termijn.

De stopgezette bouwprojecten worden later, wanneer de materialen weer beschikbaar zijn en de prijzen dalen, nog wel afgemaakt. Maar opdrachtgevers, zoals projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen, denken nu ook al na over of ze de komende jaren willen gaan starten. Zij zullen nu wel hun plannen gaan heroverwegen, aldus Wolf.
TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.