Inspectie SZW laat bedrijven zelf verbeterplannen maken

9 October, 2020
Categorie:
Wet- & Regelgeving Bouw

Al enkele jaren nemen de aantal bedrijfsongevallen toe. Hier wil de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verandering in aanbrengen. Om dit te bewerkstelligen komt de Inspectie SZW met een nieuwe maatregel. Zij zullen bedrijven die een licht arbeidsongeval hebben gehad vragen om zelf met een verbeterplan te komen. Het doel hiervan is om te voorkomen dat zo een ongeval nog een keer plaatsvindt.


Nieuwe ideeën

Om arbeidsongevallen te beperken heeft de Inspectie SZW naar nieuwe ideeën gezocht voor het oplossen en afhandelen van ongevallenonderzoeken. Vanuit de tweede kamer klonk dit verzoek ook. Het SZW melde in een bericht aan de pers dat ze bedrijven zelf aan het werk willen laten gaan met verbeteringen ter voorkomen van bedrijfsongevallen, wel moet dit onder bepaalde voorwaarden gebeuren. Punten waar bedrijven zelf aan het werk mee kunnen gaan zijn het onderzoeken van wat ervoor zorgde dat het misging, hoe zo een fout gestopt kan worden en hoe herhaling kan worden voorkomen.


Inspectie bedrijfsongeval

Uit dit onderzoek komen verbeterpunten waar de werkgever mee aan de slag moet gaan. Dit plan wordt gecontroleerd door de Inspectie SZW en als zij het goedkeuren zullen zij geen boete opleggen. Daarnaast is er de mogelijkheid dat de Inspectie SZW ervoor kiest de werkplaats te inspecteren als alternatief voor het onderzoeken van het ongeval. De punten die uit deze inspectie komen moet het bedrijf gaan aanpassen en verbeteren. Wanneer een bedrijf hier niet voldoende mee doet kan het bij een latere inspectie alsnog een boete krijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat de nieuwe maatregelen het gewenste effect hebben, aldus het SZW. Bij de achterliggende elementen en de directe oorzaak van het ongeluk brengt de nieuwe maatregel verbetering. Bij grotere ongelukken wordt nog gebruik gemaakt van de onderzoeksmethode die hiervoor al gebruikt werd. Dit betekent dat de locatie van het ongeval wordt onderzocht, getuige verklaringen worden afgenomen, documenten onderzocht worden en de bevindingen worden besproken met de werkgever. Als uit het onderzoek blijkt dat de wet is overtreden kan dit zoals voorheen leiden tot een boete of een strafrechtelijke vervolging.
 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.