Vrijstelling voor de stikstofregels in de bouw wordt afgekeurd door de rechter

7 November, 2022
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

De Raad van State heeft woensdag 2 november geoordeeld dat de bouw niet mag worden vrijgesteld van stikstofregels. Het werk in de bouw gaat door de nieuwe uitspraken van de rechter wat vertraagd worden. Bij elk project, zowel groot als klein moet het effect op de natuur berekend worden. Dit geldt ook voor projecten die alleen tijdelijk stikstof uitstoten.


De uitspraak van de rechter

De uitspraak van de rechter zal ervoor zorgen dat een groot aantal projecten zullen worden uitgesteld, aangezien het nu lastiger wordt om een vergunning te krijgen. Echter laat de Raad van State weten dat de uitspraak geen algehele bouwstop als gevolg heeft. De regels die er in 2021 waren gaan nu weer gelden, namelijk berekenen wat de gevolgen van de stikstofuitstoot heeft op de beschermde natuurgebieden. Het antwoord van de bouwsector hierop was dat het lastig is om zulke berekeningen te maken en dat deze berekeningen lang kunnen duren.

De uitspraak van de Raad van State wordt beschouwd als een nederlaag voor het kabinet. De bouwvrijstelling was juist opgeroepen om de sector na de vorige stikstof uitspraak in 2019 op gang te brengen.


Natuurschade beperken

Volgens de Europese wet mag stikstofuitstoot alleen als het zeker is dat er geen natuurschade is. Deze zekerheid is er niet in de bouw zegt Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Van Ettekoven is op meer vlakken kritisch op het stikstofbeleid van het kabinet. Hij geeft aan dat de meeste maatregelen nog concreet moeten worden uitgewerkt, geregeld en uitgevoerd moeten worden. Ook geeft van Ettenkoven aan dat het kabinet een groot gedeelte van de effecten van de maatregelen niet in eigen hand heeft. De rechtbank geeft aan dat de stikstofuitstoot afhankelijk is van de medewerking van de ondernemers en dat de stikstofuitstoot niet kan dalen door het uitkopen van de veehouderijen, wat het kabinet van plan was.


Porthos-project

In de Rotterdamse haven word de uitspraak door de Raad van State gedaan over het Porthos-project. De bedoeling is dat bedrijven als SHELL en EXXON CO2 kunnen opslaan onder de Noordzee. Dit gaat via pijpleidingen om zo de impact op het klimaat te beperken. Een milieuorganisatie genaamd MOB (Mobilisation for the Environment) stapte naar de rechter om de bouw van de leidingen tegen te houden. Door het wegvallen van de bouwvrijstelling die voorheen gelde moet nu onderzocht worden welke gevolgen het project heeft op de natuur. Porthos heeft eerder al een keer zo’n onderzoek gedaan, alleen waren ze te laat met het aanleveren van de resultaten. Dit is de reden dat MOB de resultaten gaat bekijken of alles klopt. Hier heeft de organisatie 6 weken de tijd voor. Hierna komt de definitieve uitspraak van de Raad van State om te bepalen of het project mag doorgaan of dat het afgekapt gaat worden.

 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.