Als zzp’er hoef je de aankomende jaren jezelf toch niet verplicht te verzekeren

30 March, 2021
Categorie:
Wet- & Regelgeving Bouw

Afgelopen jaar hebben vakbonden, zelfstandigen en werkgeverorganisaties een overeenkomst bereikt over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Nu het voorstel is gedaan zijn er problemen in verband met de uitvoering. Demissionair minister Wouter Koolmees zegt dat het nu nog jaren kan gaan duren voordat de verzekering verplichting er zal komen.


Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Het doel van het voorstel was het verplicht maken voor zzp’ers die bijvoorbeeld werken als timmerman zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, zo zullen zij ook nog geld ontvangen als zij niet meer kunnen werken.

Deze afspraken kwamen uit de koker van vakbonden en de linkse partijen omdat ze het verschil tussen personeel in dienst en zelfstandige kleiner willen maken. Het gevolg hiervan is wel dat zzp’ers een maandelijkse premie moeten betalen.


Uitzonderingen

In het voorstel staan een aantal belangrijke regels en uitzonderingen. Zo hoeven zzp’ers die zelf al een verzekering hebben die voldoende dekt zich niet aan te sluiten bij de ‘nieuwe’ verzekering. Ook is er veel keuzevrijheid omdat er veel verschil is tussen sommige zzp’ers. Deze verschillen en uitzonderingen zijn voor het kabinet erg belangrijk maar volgens het UWV en de Belastingdienst brengt dit problemen met zich mee in de uitvoering.


Problemen met uitvoering

Nu wordt er gekeken of er een andere weg is om de verplichte verzekering voor elkaar te krijgen. Hier probeert hij de balans te vinden tussen de wensen van de zelfstandige, vakbonden en de uitvoerders. Een optie is het koppelen van de regeling aan een al bestaande wet. Demissionair minister Koolmees blijft betrokken bij de gesprekken tussen uitvoerders en belangorganisaties ook al is de invoering van de regeling eigenlijk aan het nieuwe kabinet.

Wel kan al gezegd worden dat het waarschijnlijk jaren duurt voordat deze verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering er echt komt.
 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.