Kabinetsplannen voor toenemende stikstofuitstoot

10 September, 2021
Categorie:
Innovatief BouwNieuws
Wet- & Regelgeving Bouw

Boeren krijgen te maken met rigoureuze plannen van het ministerie van financiën en het ministerie van landbouw. Zij willen ervoor zorgen dat de stikstofuitstoot wordt teruggebracht, door boeren uit te kopen of in het uiterste geval deze te onteigenen. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot maar liefst zeventien miljard euro.

Door het grote stikstofuitstoot wordt het steeds lastiger om bouwprojecten uit te voeren, daarom wilt het demissionaire kabinet extra stikstrofmaatregelen stellen. Zo is er in 2019 door de raad van state besloten dat het bouwen van grote hoeveelheden woningen niet door kon gaan. Door het grote stikstofuitstoot zal er veel natuurschade overblijven.    

Eerder dit jaar werd er in de eerste en tweede kamer al gesproken over de stikstofuitstoot, hier is toen een stikstofwet voor aangenomen, deze wordt vooral gezien als oplossing voor langer termijn. Om het enorme woningtekort weg te kunnen werken zullen er dus meer maatregelen genomen moeten worden. 

Dit is een goed vooruitzicht voor de bouwsector. Omdat de stikstofuitstoot vanuit de boeren dan fors zal dalen krijgt de bouwsector meer ruimte. Het bouwen van grote hoeveelheden woningen, wat eerst werd afgehouden, zal dan waarschijnlijk wel door kunnen gaan.  

Afgelopen zomer zijn deze plannen uitgewerkt, deze zijn inmiddels in een rapport van planbureau voor leefomgeving doorgerekend. 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.