Europese productie chemische producten onder enorme druk!

23 December, 2021
Categorie:
Algemeen BouwNieuws


Dagelijks maken we gebruik van de chemische producten die Mengend Nederland op de markt brengt. Mengend Nederland is een samenwerkingsverband tussen circa. 350 bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van chemische halfproducten tot (eind)producten. Denk hierbij aan producten als ontsmettingsmiddelen, verf, lijm, kit, inkt, zeep en crème. Door een beperkte beschikbaarheid van grondstoffen, een chemie-fobie en een toenemend belang van het begrip ‘duurzaamheid’, staat de Europese productie van deze producten onder enorme druk. Daarom roept Mengend Nederland, de Nederlandse overheid en grondstofproducenten op om de volgende acties te ondernemen:

1. Bevorderen duurzame productie van deze grondstoffen in Nederland en Europa
2. Geef juiste inlichtingen die gebaseerd zijn op feiten over het veilig gebruik en het nut van de chemicaliën.
3. Bij het verduurzamen van grondstoffen moet er naar het gehele plaatje worden gekeken en niet naar de losse onderdelen. (Holistisch)

De ondernomen acties worden later verder toegelicht.  

Mengend Nederland, partner van brancheorganisaties als VVVF en VLK, heeft in een verklaring overheden en grondstofproducenten opgeroepen om in Nederland en Europa duurzame grondstoffen te produceren. In Mengend Nederland hebben de volgende brancheorganisaties zich samen verenigd: desinfectie- en reinigingsmiddelen (NVZ), cosmetica (NCV), spuitbussen (NAV), lijmen en kitten (VLK) en verf- en drukinkten (VVVF). Deze verenigingen samen vertegenwoordigen circa 350 bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productie van deze duurzame grondstoffen. Deze bedrijven zijn maar liefst goed voor €5 miljard omzet per jaar in Nederland.  

De organisatie maakt zich zorgen over het beperkte aanbod van duurzame (grondstoffen) in de EU. Hierdoor wordt het volgens hen moeilijker om het doel van duurzaam materialenbeleid te realiseren. 
 

Toelichting 3 actiepunten uit het manifest van Mengend Nederland.


Actiepunt 1: Bevorder duurzame productie van grondstoffen in Nederland en Europa.

Verduurzaming van de gehele chemie-industrie begint bij het verduurzaam produceren van stoffen. Het huidige aanbod van noodzakelijke grondstoffen is te klein. Daarom moet de duurzame productie van stoffen in de EU worden gestimuleerd. Alleen zo kunnen we het doel van het duurzaam stoffenbeleid in Europa realiseren.


Actiepunt 2: Geef juiste inlichtingen die gebaseerd zijn op feiten over het veilig gebruik en het nut van de chemicaliën.

Het algemene publiek en politici worden in toenemende mate getroffen door redeloze angsten voor stoffen, een chemie-fobie. Dit terwijl iedereen elke dag veilig chemicaliën gebruikt: we wassen onze handen, frisse onszelf op en gebruiken medicijnen. Voor de klussers kit en lijm en voor schilders de verf. Het is chemie die een veilige, duurzame en moderne samenleving mogelijk maakt.

Deze sensitiviteit kan steeds belangrijker worden bij het bepalen van het beleid in chemische stoffen. De wetenschappelijke feiten over het veilig gebruik van stoffen en producten zouden leidend moeten zijn voor het beleid. Daarom is het belangrijk om op basis van feiten te communiceren over de veiligheid van chemische grondstoffen.

 

Actiepunt 3: Bij het verduurzamen van grondstoffen moet er naar het gehele plaatje worden gekeken en niet naar de losse onderdelen. 

Het begrip 'duurzaamheid' lijkt steeds meer te relateren aan 'veiligheid voor mens en milieu'. Dit geldt met name voor de laatste ontwikkelingen in de strategie voor duurzame chemicaliën. Als onderdeel van de EU Green Deal, (EU klimaatneutraal akkoord), alsook voor het Nederlandse Nationaal Milieubeleidskader. Maar, zoals de 17 “Sustainable Development Goals” van de Verenigde Naties voorschrijft, houdt duurzaamheid daar niet op.

Door de beperkte kennis en methodes van duurzaamheid in het beleid, dreigen producten en grondstoffen van de markt te verdwijnen. Terwijl deze producten doorgaans een belangrijke bijdrage is aan een duurzame samenleving en waarvan de risico's bij gebruik goed beheersbaar zijn. Daarom is het van belang om de duurzaamheid van stoffen in producten te baseren op de gehele levenscyclus. Van productie tot afvalfase, inclusief de bijdrage aan een duurzame samenleving. 


(Mengend NL wil duurzame grondstoffen in EU, 2021)

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.