De bouw is blij met het advies van het Adviescollege Stikstofproblemen.

9 June, 2020
Categorie:
Algemeen BouwNieuws
Wet- & Regelgeving Bouw

Het Adviescollege Stikstofproblemen (AS) heeft het kabinet bekritiseert over hun aanpak van het verminderen van de stikstofuitstoot. De bouwsector kan zich vinden in de adviezen van Johan Remkes, de leider van het AS.

50 procent minder uitstoot

Het advies is dat er een hoger streven moet zijn voor de vermindering van de stikstofuitstoot. Niet 26 maar 50 procent minder uitstoot en het moet verplicht worden. Verder lijken de nieuwe plannen nog te veel op de oude, aldus het AS


Bouwend Nederland zegt dat de regering niet genoeg actie heeft ondernomen voor de bouwsector, die het zwaar te verduren heeft gehad door de maatregelen. Er zouden meer vergunningen moeten worden gegeven om bouwprojecten weer op te starten.

Drempelwaarde

Het AS adviseert om een drempelwaarde te bepalen voor de stikstofuitstoot. Als een bouwproject daaronder zit zou het zo snel mogelijk een vergunning moeten ontvangen om weer verder te kunnen werken.  Voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen bracht het volgende naar buiten: “We hebben een jaar op dit advies gewacht en we zijn er erg blij mee. Minister Schouten heeft geen enkel excuus meer om niet zo snel mogelijk een drempelwaarde in te stellen.”


Het gaat in het advies ook over mogelijke subsidies die het simpeler en goedkoper moeten maken voor bedrijven in de bouw om duurzame machines en materialen te gaan gebruiken. De subsidies zouden het verduurzamen van de bouwsector versnellen.


De industriële sector moet volgens de wet hun machines die te oud zijn en te veel stikstof produceren nu al vervangen, waar dit redelijkerwijs mogelijk is. AS vindt dat ook deze sector de stikstofuitstoot met 50 procent moet verminderen. In tegenstelling tot de bouw zijn de boeren het totaal niet eens met het advies van het AS. Zij vinden dat de adviezen van het AS nog nadeliger dan de huidige maatregelen.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.