Asbest minder gevaarlijk dan gedacht

12 March, 2019
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

Asbest is niet zo gevaarlijk als vaak wordt gedacht. Dit blijkt uit recent onderzoek van onder andere TNO en de Universiteit Utrecht. Het werken, wonen en verwijderen wordt vaak gezien als een gevaarlijke klus waarvoor veel veiligheidsmaatregelen genomen worden. Nu blijkt dat dit in veel gevallen niet noodzakelijk is.

Woningcorporaties Talis, Woonbron en Mitros hebben samen met de branchevereniging een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat het huidige beschermingsbeleid tegen de blootstelling aan asbest niet realistisch is in verhouding tot de kosten. Bij het huidige beleid worden er altijd beschermingsmaatregelen genomen wanneer er asbest aanwezig is, zelfs zonder kans op contact of gevaar op inademen. Na de conclusies van het onderzoek pleiten de woningcorporaties nu voor een meer gerichte oplossing voor het huidige asbestbeleid, waar meer gekeken wordt naar wat doeltreffend is en waar tegelijkertijd geen onnodige kosten voor gemaakt hoeven worden.

Dit nieuwe onderzoek zal vooralsnog niet veel veranderen voor bedrijven die dagelijks asbest verwijderen bij cliënten. Daarvoor zullen de regels streng blijven door de gezondheidsrisico’s die het in inademen en in contact komen met het asbest met zich meebrengt. Voor de woningcorporaties blijft de veiligheid en de gezondheid van alle bewoners en medewerkers op nummer één staan maar men hoopt op verandering van de huidige regels. Hierom hebben ze aangeklopt bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met de vraag om het huidige asbestbeleid aan te pakken

Beeld: Pixabay

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.