Lossen bouwrobots de woningnood op?

5 September, 2022
Categorie:
Innovatief BouwNieuws

Werken in de bouw gaat al decennia lang vaak op traditionele wijze. Echter zijn er de laatste jaren flink wat ontwikkelingen die hier verandering in lijken te brengen. Robotisering is er daar één van. Dit lijkt direct al resultaat op te gaan leveren, want het lijkt erop dat de bouwrobot de woningnood gaat oplossen. Niet alleen zijn robots sneller met bouwen, maar ook beter, goedkoper, duurzamer, verspillen minder en werken niet alleen overdag. Alleen al de metselrobot neemt het werkt over van 160 metselaars. Rik Grasmeijer (robotdeskundige) vertelt dat we nu alleen maar hopen dat de robots onze banen overnemen, integendeel tot vroeger toen we er bang voor waren. Marjet Rutten, bouwinnovatie-publicist schat dat er dit jaar 10.000 nieuwe huizen gebouwd worden met robothanden. De ban is gebroken nadat drie jaar geleden het eerste echte robotgebouw van de wereld in Teuge is ontworpen door Wittenveen+Bos.


De bouw loopt achter

Marijn Bruurs van ingenieursbureau Witteveen+Bos legt uit dat er een grote opgave ligt op het gebied van duurzaamheid en bouwproductie. Dit kan moeilijk opgelost worden door de bouwwijze en materialen van de vorige eeuw, maar digitalisering en robotisering is hier hard voor nodig. Ook omdat het kabinet streeft naar één miljoen nieuwe woningen vóór 2030 en dit met personeelskrapte een opgave wordt. De 3D-betonprinter is een oplossing om de snelheid erin te houden en de doelen van het kabinet te behalen. De 3D-betonprinter produceert binnen een paar uur een gehele wand met meer mogelijkheden, zoals stopcontacten en leidingwerken die in de wand zitten. 


Toekomstplan Eindhoven

Na Teuge krijgt Witteveen+Bos printopdrachten uit de hele wereld. Momenteel staat de hoogste ‘geprinte’ toren van 12 meter en 10 centimeter hoog gevestigd op de Floriade in Almere met een plek in het Guiness Book of Worldrecords.In Eindhoven kan er indien alles meezit een grote opdracht bijkomen, namelijk een plan om 500 geprinte huizen op leegstaande plekken in de woonstraten te plaatsen. Buiten dit plan zijn er verschillende ideeën om complete woonwijken te maken. Marijn Bruurs hoopt dat deze ideeën in de komende 2 jaar werkelijkheid worden. Momenteel groeit de markt van robotisering in de bouw met ongeveer 14.1 procent per jaar. Rik Grasmeijer vindt dit nog niet genoeg. Slechts een verdubbeling per jaar geeft hij aan.


Verandering is essentieel

De bouw is heel complex vertelt Marijn Bruurs. Wat robotisering vraagt is compleet anders tegen hele processen aan te kijken. En dit is nou juist lastig voor architecten, ontwerpers, constructeurs, aannemers en bouwvakkers die niet echt graag veranderen.


Beginnen bij het begin

Robotisering hoeft niet ingewikkeld te zijn vertelt Marijn Bruus. Kleine aannemers kunnen bijvoorbeeld alleen een slooprobot huren die de tegels van een badkamer bikt in plaats van een enorme investering wat geen optie is voor kleine aannemers. Grasmeijer die zelf bedrijven begeleid bij robotisering en projectleider is bij Fieldlab Industrial Robotics verteld dat we hard mensen nodig hebben die handig zijn met robots en robots kunnen ontwikkelen, besturen, programmeren en bedienen. Het draait allemaal om hoe de productiviteit in een bedrijf verhoogt kan worden.
Fieldlab constateert een stijging onder de mbo’s en hbo’s in de regio Windesheim, Landstede en Deltion. Er zijn namelijk vergeleken met 3 jaar geleden 250 studenten meer die kiezen voor een robot-opleiding.
 

Bedrijven lopen achter de feiten aan 

Grasmeijer verteld dat uiteindelijk de achterblijvers ook geen keus meer zullen hebben. Ze komen simpelweg bouwvakkers tekort uiteindelijk en moeten hun bedrijfsprocessen aanpassen. Ook zullen zulke achterblijvers geconfronteerd worden met andere bedrijven die al wel op de “nieuwe” manier te werk gaan. RC Panels in Lemelerveld onderbouwd dit: “als je aantallen wilt maken zoals wij, kan dat niet zonder robots”.

 

Gemak met opschalen

De metselrobot legt 1400 stenen van 4 millimeter dik in 12 minuten. De gevels kunnen compleet afgeleverd worden in alle soorten, kleuren en maten. Door middel van de robots van RC Panels heeft het bedrijf een duurzaamheidsprijs gewonnen. RC Panels produceert momenteel ongeveer 1000 huizen per jaar en kunnen met gemak opschalen naar 3000 huizen per jaar. Het enige wat hier voor nodig is, is de robots harder laten werken verteld het RC Panels.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.