Is metselen zonder cement de toekomst?

14 June, 2022
Categorie:
Innovatief BouwNieuws

Duurzaamheid in de bouwsector is de afgelopen jaren een hot item. Alles in de wereld moet zo duurzaam mogelijk, zo ook in de bouw. Onlangs is er een ontwikkeling geweest die niet alleen duurzaam zou zijn, maar ook een stuk efficiënter werkt. Het gaat hier om het gebruik van de zogenaamde "legobouwstenen". Door deze bakstenen die door een koppelstuk bij elkaar gehouden worden en als een soort legostenen in elkaar te schuiven zijn, is metselen zonder cement misschien wel de toekomst. Het bedrijf Drystack is één van de bedrijven die zich de afgelopen jaren bezig houdt met het ontwikkelen van dit soort bouwmethodes. Zo'n vijf jaar terug is het bedrijf van Dennis Deen begonnen met dit concept. Niet geheel onverdienstelijk, want in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Hoorn staan er nu al gebouwen, die gebouwd zijn met 'zijn' stenen.


De bouw is ouderwets

Deen was ooit directeur van een metselbedrijf. Hier merkte hij op dat de bouwwereld heel ouderwets is. Dit zorgt er ook voor dat jongeren minder snel enthousiast worden om de bouw in te gaan. Wij schreven al eerder een artikel dat de bouw sexyer moet worden, om ervoor te zorgen dat het dan misschien wel mogelijk is om jonge aanwas te vinden. De bouwwereld is niet alleen ouderwets in bijvoorbeeld de werktijden waarop er gewerkt moet worden, maar ook in technieken die er van oudsher gebruikt worden en niet snel veranderen. Zo zag Deen ook dat er nog altijd heel veel cement gebruikt werd in de bouw en het gebruik van cement is heel milieuvervuilend. Dat moest anders in zijn ogen en daarom ontwikkelde Deen zijn bouwstenen, waar geen cement meer voor nodig is. Door de mogelijkheid om de stenen te hergebruiken zijn ze heel duurzaam. Mocht één van de gebouwen die met zijn stenen gebouwd zijn in de toekomst afgebroken worden, dan kunnen de stenen gewoon hergebruikt worden. Dit in tegenstelling tot gebouwen die met stenen en cement gebouwd zijn. Naast dit duurzame aspect is er ook nog een groot tijd, geld en efficiency aspect belangrijk. Bouwen met deze "legobouwstenen" gaat namelijk twee keer zo snel als met bakstenen een metselaar en cement.


Extra moeilijkheidsgraad

De productie van de stenen kent wel een extra moeilijkheidsgraad. In de stenen moeten namelijk heel exact gaten geboord worden, zodat de stenen precies op het koppelstuk passen. De gaten boren is dus echt precisiewerk. Als dit niet heel nauwkeurig gebeurt, dan klopt de constructie niet, met alle gevolgen van dien. De boren waar de gaten mee gemaakt worden mogen dan ook absoluut niet gaan slijten en zullen regelmatig gecontroleerd moeten worden om de kwaliteit van de gaten en de daarbij uit voortkomende bouw constructie te waarborgen.


Zijn deze stenen de toekomst?

Ondanks dat de bouw over het algemeen ouderwets is en niet snel afwijkt van werkwijzen, merkt Deen duidelijk dat zijn stenen steeds populairder worden. Er zijn dan ook diverse investeerders en enkele bedrijven zijn er al mee aan de slag gegaan en er worden inmiddels ook gebouwen mee gebouwd. Deen denkt dat het niet lang zal duren voordat ook aannemers en architecten de stenen zullen gaan gebruiken. Een ander groot voordeel van deze bouwmethode is ook dat het opleiden van mensen om volgens deze methode te werken een heel stuk eenvoudiger is. De opleiding duurt maar slechts twee weken. Een groot verschil met de opleiding tot metselaar die veel langer duurt.


Nóg duurzamer is mogelijk

Het is natuurlijk heel mooi dat deze stenen herbruikbaar zijn. Wat het echter nog duurzamer zou maken, is dat de stenen gemaakt zouden worden van gerecycled materiaal. Zo ver is het nog niet maar dit behoort in de toekomst wel tot de mogelijkheden om deze bouwmethode nog duurzamer te maken en door te ontwikkelen.
 

CO2-budgetten

Het gebruik van deze stenen zou in een stroomversnelling kunnen komen als er in de bouw gewerkt gaat worden met CO2-budgetten. Als de bouwwereld geconfronteerd zou worden met een budget van een bepaald aantal CO2 per project, dan moeten ze gaan overwegen waar deze CO2 het best ingezet kan worden. Dan wordt het gebruik van dit soort methodes een stuk interessanter. De uitstoot van CO2 wordt door het niet gebruiken van cement namelijk enorm gereduceerd.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.