Blijvend tekort aan bouwgrondstoffen in de bouw

6 July, 2021
Categorie:
Economisch BouwNieuws

Ben jij zelfstandig timmerman of werk je in loondienst bij een bouwbedrijf of aannemer en ervaar jij daar ook problemen met de levering van producten? Dit komt doordat er nog altijd een groot tekort is aan bouwgrondstoffen, met name hout, staal en kunststof zijn schaars. Er zijn in het eerste half jaar van 2021 steeds meer bedrijven die productiebelemmering ervaren. Dit percentage is opgelopen tot 20 procent. Dit zijn aantallen die sinds 2018 niet meer voor zijn gekomen volgens deskundige.    

Duurdere offertes

De bouwgrondstoffen op de internationale markt worden elke keer duurder. De hoogste stijging is te zien bij hout en staal. Dit zorgt ervoor dat de bedragen in offertes steeds hoger worden. Cement, gipsplaten en beton stijgen daarentegen niet in prijs. Dit is geen internationale markt en daarom zijn deze producten minder gevoelig voor prijsschommelingen. 

Stijging van de prijzen

Er zijn meerdere oorzaken voor de prijsstijging van hout. De meeste bouwbedrijven maken gebruik van het hout uit de Baltische staten, Scandinavië en Oost-Europese landen. De prijs van dit hout is tussen oktober en mei met ruim 77 procent gestegen. 

Door de komst van corona moesten veel horeca ketens en uitgansgelegenheden hun deuren sluiten. Daardoor hielden veel mensen geld over en zijn zij gaan klussen in hun huis. Hierdoor werd de vraag naar hout steeds hoger, waardoor de prijs duurder werd. 

Er zijn ook nog andere oorzaken die mee spelen bij de prijsstijging van hout. Zo heeft de VS door een tegenvallende houtopbrengst in Canada veel Europees hout opgekocht en door de opstopping die ontstond door het vastlopen van het schip in het Suezkanaal heeft ook een negatieve invloed gehad op leveringstijden en beschikbaarheid van hout. De keverplaag zou er ook voor hebben gezorgd dat veel bomen niet meer geschikt zijn voor houtkap.

Ook de prijs van staal is fors gestegen, dit komt doordat er weinig aanbod uit China is. Hier is de voorraad en productie tijdens corona sterk afgebouwd.   

Betere tijden

Toch komen er betere tijden aan. De Amerikaanse toekomstige houtprijs is de afgelopen maand gedaald met 40 procent. De prijzen van het hout zijn toch nog altijd twee keer zo duur dan het gemiddelde op langer termijn. De Amerikaanse termijnprijs kan je niet vergelijken met de situatie in Nederland. Dit zal niet snel over zijn, het is daarom beter om een half jaartje te wachten met het plaatsen van je schutting, overkapping, pergola of schuur.  

Het is van belang om tijdig de bouwgrondstoffen te bestellen, zodat het minder problemen op zal leveren in de toekomst. Wanneer dit niet lukt zal de aannemer met de klant in gesprek moeten gaan. Bij een prijsstijging van 5 procent moet er gesproken worden over eventuele aanpassingen of uitstel, dit ligt eraan in welke fase je van het project zit.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.