Gebarentaal wordt verplicht op elke Nederlandse bouwplaats

13 June, 2019
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

Voor de veiligheid op de Nederlandse bouwplaatsen wordt het in de nabije toekomst verplicht dat er gebarentaal gesproken gaat worden. Doordat er vele verschillende nationaliteiten en uiteenlopende talen aanwezig zijn komen frustraties en irritaties door miscommunicaties vaak voor. Daarnaast is een bouwplaats een plek met veel lawaai en andere afleidende gebeurtenissen waardoor deze communicatiemethode zeer geschikt uit zou kunnen pakken.

In samenwerking van werkgevers- en werknemersorganisaties is er een nieuwe taal bedacht die toepasselijk is voor op de bouwplaats. Deze nieuwe taal heeft de naam ‘Bouwspraak’ gekregen. Deze nieuwe taal bestaat uit 25 verschillende gebaren gerelateerd aan de bouw. Daarnaast heeft het als doel minder dodelijke ongevallen te hebben op de werkvloer. Bouwspraak gaat dan ook verplicht worden voor alle werkenden in de bouw.  

De vakbonden zijn blij met dit nieuwe initiatief omdat problemen met de communicatie een terugkerend probleem is in deze branche. Veel van de bouwvakkers spreken geen Engels, Duits of Nederlands wat de communicatie moeilijk maakt. Daarnaast is de bouwplaats een plek met veel luide apparaten en handelingen plaatsvinden en ook nog is in en gevaarlijke omgeving is. Hierdoor ontstaan er spraak barrières tussen de vaklieden wat leidt tot misverstanden en ongelukken.  

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.