Onderhoudsinspecties met drones toegestaan

22 February, 2019
Categorie:
Innovatief BouwNieuws

De eerste drie dronevluchten voor een onderhoudsinspectie van een gebouw zijn een feit. De drones zijn bij een Alliantie-project in Almere ingezet om de kwaliteit van het dak, metselwerk en de kozijnen te controleren.

De inspectie met drones moest eerst goedgekeurd worden door het ILT (Inspectie leefomgeving en Transport) en het ministerie van Defensie. Met deze nieuwe stap wil De Corporatiewoning van de Toekomst, een platform bestaande uit negen corporaties, zorgen dat de betaalbaarheid en de kwaliteit van de controles van de gebouwen verbeterd wordt.

Tijdens de eerste inspectie werd er in drie verschillende stappen gewerkt: ten eerste werd er een vlucht gedaan om het gebouw goed in kaart te krijgen, ten tweede deed de drone een ronde om een 3D scan te maken en als laatst werd er van alle gevels en dergelijke foto’s gemaakt om te kunnen inspecteren op kwaliteit. Daarnaast deed de drone dit allemaal zonder dat iemand het apparaat hoefde te bestuurde. De drone had alleen hulp nodig bij het landen en opstijgen en verder kon de drone zelfstandig de inspectie doen doormiddel van het volgen van een voorgeschreven script.

De Corporatie wil in de toekomst deze techniek vaker gebruiken om de kwaliteit van de gebouwen steeds duidelijker in kaart te kunnen brengen. Hierbij willen ze kijken hoeveel scheuren er bijvoorbeeld in het metselwerk zit of het dak wel schoon genoeg is. Dit kostte eerst veel moeite en kan nu gemakkelijk met de drone gedaan worden.

Beeld: Pixabay

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.