Eerste waterstofwoningen

17 November, 2021
Categorie:
Innovatief BouwNieuws

Een groot debuut voor waterstof in de woningbouw. Bestaande woningen in Delft worden medio november aangesloten op het lokale ondergrondse waterstofnetwerk. Hierdoor kunnen bewoners hun huis en tapwater volledig verwarmen met waterstof. Vergeleken met gewone cv-ketels maken ze geen verschil in gebruik, warmte en comfort.

 

Eerste bestaande woning op lokaal ondergronds waterstofnet
 

Waterstof is een kansrijk alternatief voor aardgas en daar is TU delft van op de hoogte. Een vereniging van de hoge school van Delft verdiept zich in de ontwikkeling van waterstof en voert onderzoeken uit in zogeheten proefwoningen. In de proefwoning onderzoekt vereniging H2@Home hoe waterstof in de woonomgeving zo goed en veilig mogelijk kan worden ingezet. Het huis maakt deel uit van een replica woning uit de jaren 70, die gelegen is op het terrein van het Field Laboratory Green Village op de campus van TU Delft. In de proefwoning onderzoekt vereniging H2@Home hoe waterstof zo veilig mogelijk kan worden ingezet in de woonomgeving. "Er is geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van waterstof, dat zullen we in dit huis bewijzen", zegt Ben Mureau, die de verenging vertegenwoordigt.

De testomgeving in Delft is zeer realistisch waardoor er een nauwkeurig onderzoek uitgevoerd kan worden. Dat het zo realistisch is komt met name door een combinatie van de volgende factoren:

  • Waterstof wordt geleverd via een ondergronds leidingnetwerk; 
  • Het gaat om een individuele woningaansluiting;
  • De waterstofleiding loopt door de meterkast en de gebruikersruimte van de woning;
  • De woning is bewoond;
     

De testresultaten kunnen erg belangrijk zijn om te bepalen of huishoudens in de toekomst op waterstof gaan draaien. Vraagstellingen die H2@Home bijvoorbeeld onderzoekt over de waterstofwoning:

  • Wat is er nodig om veilig en betrouwbaar te installeren?
  • Hoe reageren de leidingen en apparaten op waterstof?
  • Welke eisen moeten in wet- en regelgeving verankerd worden?

Door middel van sensoren in de woning wordt onder andere druk en temperatuur gecontroleerd om trillingen en lekkages te onderzoeken. Het onderzoek zal in juli 2022 zijn afgerond en dan zal het bewoonbaar zijn.  
 

Het is niet voor het eerst dat waterstof wordt gebruikt voor het verwarmen van een woning. Op 11 september 2021 is er een woning in het dorpje “Stad aan ’t Haringvliet” volledig gebouwd met de nieuwste technologische en duurzame oplossingen. Het verschil tussen de twee woningen is dat de woning in ’t Haringvliet nieuw gebouwd is en de woning in Delft een bestaande woning is. In beide gevallen is het een opmerkelijke doorbrak voor de waterstofontwikkeling. 

 

Nieuwbouwwoning in Stad aan t’Haringvliet – de Innovathuis


Het eerste waterstofhuis is eigenlijk op 11 september geopend. In de woning staat namelijk de eerste waterstofinstallatie uit de Benelux. Zonne-energie wordt hierdoor omgezet in groene waterstof om zo elke seizoen van het jaar de woning te voorzien van zijn energiebehoefte. De volledig onafhankelijke energie wordt opgeslagen en hergebruikt. Het duurzame huis maakt daarnaast gebruikt van ramen met driedubbelglas en prefabricage wanden. 
 

De volgende ontwikkelingen komen we tegen in de Innovathuis:

  • Energieopslagsysteem; energie voor korte tijdsduur opslaan om later te gebruiken
  • Waterstofopslag: voor seizoen overbrugging;
  • Circulaire douche; bespaart tot 80% warm water
  • Deurcommunicatie; op afstand deuren openen en sluiten
  • Slim ventilatiesysteem; maximale warmte-terugwinning 

Het eerste halfjaar wordt het huis gebruikt voor testen, demonstraties en rondleidingen. Het doel is dat mensen na deze periode ook daadwerkelijk in het huis gaan wonen. Door middel van deze testbewoners wordt er gekeken naar de voortgang van alle ontwikkelingen en kijken ze hoe de innovaties in het dagelijks leven bevallen. 

 

Eerste waterstof woning op bestaand netwerk (H2@Home) - Eerste waterstof woning op nieuw netwerk (Innovathuis)

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.